Држава да субвенционише рециклажу у Србији

НАДА
11. октобар 2021.
Држава да субвенционише рециклажу у Србији

Српска коалиција НАДА коју чини ПОКС, ДСС и 23 удружења грађана позива Министарство заштите животне средине да донесе значајне подстицајне мере за повећање процеса рециклаже у Србији, чиме би се смањила загађеност, а добили додатни производни ресурси.

„Поражавајући је податак да се код нас рециклира свега 4 одсто отпада, док је тај проценат у Мађарској 69, а у Словенији чак 93 одсто. Предлажемо да надлежно министарство покрене кампању подизања свести о значају овог процеса, као и да субвенцијама додатно мотивише предузећа и грађане за правилно одлагање и управљање отпадом. Осим чистије и здравије животне средине, добили бисмо и додатне сировине за производњу, што би оснажило одређене производне гране“ - поручио је кандидат за председника Републике Србије и председник ДСС, др Милош Јовановић.
 
„Неопходно је да се власт много озбиљније бави заштитом животне средине, јер је загађеност ваздуха и вода у Србији достигло забрињавајуће размере. Зна се које су компаније и фабрике највећи загађивачи и држава би морала много строже да контролише њихово пословање и примену одредби о заштити животне средине" - изјавио је председник ПОКС Жика Гојковић.