Одлучна акција уместо молби и апела

Милош Јовановић
13. октобар 2021.
Одлучна акција уместо молби и апела

Данашње насиље у Северној Митровици и Звечану, употреба ватреног оружја од стране такозване полиције сецесионистичког Косова и тешкорањавање једног од оних који су се окупили да бимирно бранили свој град од упада сепатратистичкихснага, наставак је погрома, у циљу коначног етничкогчишћења. Само у овој години извршено је прекостотину некажњених напада на Србе и њиховуимовину. 

Западни део међународне заједнице сулудојфашистоидној политици Аљбина Куртија нијепоставила никакве препреке, а ћутање и неактивност указују да та политика заправо имањену подршку. Свима мора бити јасно да таква политика несумњиво може довести до ескалације сукоба и отпочињања рата. 

Србија наравно може и треба да буде уздржана док КФОР обавља своју дужност чувања реда, мира и безбедности грађана на КиМ. Србија међутим не може и не сме да буде уздржана у околностима када он те обавезе не испуњава. Ако КФОР  није способан или вољан да заведе ред и мир на северу Косова и Метохије и заштити Србе од прогона, онда ту обавезу има држава Србија која то мора учинити, уз јасну најаву свим међународним организацијама.

Коначно, Аљбин Курти мора да схвати да је време ефикасних једностраних акција неповратно прошло и да не може насилно наметати сецесију коју не признаје и не прихвата не само Србија већ и половина земаља света које у демографском и географском смислу чине већину планете.