Структура

Омладина Демократске странке Србије

Омладина Демократске странке Србије (ОДСС) наставља традицију Савеза демократске омладине, организације коју су 1948. године основали Борислав Пекић, Стеван Станојевић, Слободан Јеремић, Љубинко Јовичић и још десетак омладинаца демократске оријентације.

То се догодило средином августа 1948. године. Циљ организације био је да се пронађе алтернатива такозваном Уједињеном савезу антифашистичке омладине Југославије (УСАОЈ), који није био ништа друго него продужена рука СКОЈ, на исти начин на који је Народни фронт био продужена рука Комунистичке партије Југославије. Намера је била да се у редовима омладине створи организација која ће се у средњим школама и на универзитету супротставити званичним режимским организацијама. Имајући у виду околности, било је јасно да организација у почетку мора деловати тајно (комунистичка револуција укинула је легалилетет предрадратног грађанског друштва и у положај илегале довела свакога ко се са тим насиљем над правом и историјом није мирио). Чланови СДО били су спремни на сваку евентуалност: после Резолуције Информбироа очекивало се да ће режим доћи у озбиљну кризу и да ће већи унутрашњи политички потреси и обрачуни међу комунистима отворити простор демократски оријентисаним омладинцима да повежу разне опозиционе групе и појединце, и тако се комунистичком режиму супротставе као добро организована снага.

Међутим, организација је откривена средином новембра 1948. године и после истраге, у којој су чланови СДО подвргнути незапамћеној тортури, дошло је до процеса на коме су чланови ове организације осуђени на дугогодишњу робију. Тужилац их је оптуживао да су насилним средствима хтели да оборе постојећи поредак, да су били повезани са иностранством – што није било тачно – и за неке од окривљених тражио смртну казну. Борислав Пекић је осуђен на петнаест година робије, Слободан Јеремић на дванаест, Стеван Станојевић на пет, а остали на веће или мање временске казне. Свој боравак у затвору описао је у књизи Године које су појели скакавци Борислав Пекић.
После изласка из затвора бивши чланови СДО посветили су се својој струци и у њој постигли завидне резултате. Неки од њих успели су да оду у иностранство, други су остали да живе у земљи. Тешки услови у затвору, који повремено нису били ништа лакши него на Голом отоку и Светом Гргуру, учинили су да многи чланови СДО не доживе увођење вишестраначког система у Србији. Борислав Пекић постао је потпредседник Демократске странке и један од вођа њеног антикомунистичког крила. Пре него што се фатално разболео, био је међу онима који су радили на оснивању Демократске странке Србије. Стеван Станојевић био је један од оснивача ДСС и члан првог Главног одбора, изабраног на Оснивачкој скупштини. Љубинко Јовичић је и данас активни члан ДСС на Звездари. Слободану Јеремићу није било дато да доживи остварење једног од основних циљева СДО, да комунисти јавно у вишестраначком систему добију своју алтернативу.
Због свега тога данашња Омладина Демократске странке Србије себе види као легитимног настављача Савеза демократске омладине, а у оснивачима те организације своје претходнике који нису штедели снаге у борби за демократску Србију што се данас рађа.
Демократска странка Србије од оснивања 1992. године у свом окриљу има Омладину Демократске странке Србије, добровољну организацију чланова странке млађих од 28 година. ОДСС ужива пуну аутономију у раду у оквирима програмских и статутарних одредаба Демократске странке Србије. Настављајући стопама Савеза демократске омладине Југославије који су водили Борисав Пекић и Стеван Станојевић, ОДСС је као главни циљ имао обарање комунистичке диктатуре и успостављање правног и демократског друштва у Србији. Од 1992, откако ОДСС функционише у оквиру ДСС, млади активисти странке борили су се за остварење овог циља ширећи ставове Демократске странке Србије међу младима у земљи.
Омладину Демократске странке Србије чине млади, образовани и способни људи који се у свом раду усредсређују пре свега на решавање проблема младих у Србији, како својим утицајем на представнике ДСС у органима власти, тако и акцијама усмереним ка решавању конкретних проблема ове врсте у локалним срединама.

Председништво Омладине Демократске странке Србије

Здравко Веселинов, председник
………………………………………………………………………
Никола Вељковић, потпредседник
Иван Јаковљевић, потпредседник
Милован Обреновић, потпредседник
Илија Драшковић, потпредседник
………………………………………………………………………
Милена Каровски, члан Председништва
Борисав Ђондовић, члан Председништва
Филип Благојевић, члан Председништва
Игор Кебић, члан Председништва
Филип Панчић, члан Председништва
Данијела Јанићијевић, члан Председништва
Катарина Тодоровић, члан Председништва
Ђорђе Трајковић, члан Председништва
Душан Новчић, члан Председништва
Владимир Ђукић, члан Председништва
Вук Радуловић, члан Председништва
Душан Стевановић, члан Председништва
Младен Костадиновић, члан Председништва
………………………………………………………………………
Младен Савић, Председник Савета ОДСС
………………………………………………………………………
Александар Половина, Председник Извршног одбора ОДСС
………………………………………………………………………
Иван Стојановић, Међународни секретар ОДСС