Struktura

Omladina Demokratske stranke Srbije

Omladina Demokratske stranke Srbije (ODSS) nastavlja tradiciju Saveza demokratske omladine, organizacije koju su 1948. godine osnovali Borislav Pekić, Stevan Stanojević, Slobodan Jeremić, Ljubinko Jovičić i još desetak omladinaca demokratske orijentacije.

To se dogodilo sredinom avgusta 1948. godine. Cilj organizacije bio je da se pronađe alternativa takozvanom Ujedinjenom savezu antifašističke omladine Jugoslavije (USAOJ), koji nije bio ništa drugo nego produžena ruka SKOJ, na isti način na koji je Narodni front bio produžena ruka Komunističke partije Jugoslavije. Namera je bila da se u redovima omladine stvori organizacija koja će se u srednjim školama i na univerzitetu suprotstaviti zvaničnim režimskim organizacijama. Imajući u vidu okolnosti, bilo je jasno da organizacija u početku mora delovati tajno (komunistička revolucija ukinula je legaliletet predradratnog građanskog društva i u položaj ilegale dovela svakoga ko se sa tim nasiljem nad pravom i istorijom nije mirio). Članovi SDO bili su spremni na svaku eventualnost: posle Rezolucije Informbiroa očekivalo se da će režim doći u ozbiljnu krizu i da će veći unutrašnji politički potresi i obračuni među komunistima otvoriti prostor demokratski orijentisanim omladincima da povežu razne opozicione grupe i pojedince, i tako se komunističkom režimu suprotstave kao dobro organizovana snaga.

Međutim, organizacija je otkrivena sredinom novembra 1948. godine i posle istrage, u kojoj su članovi SDO podvrgnuti nezapamćenoj torturi, došlo je do procesa na kome su članovi ove organizacije osuđeni na dugogodišnju robiju. Tužilac ih je optuživao da su nasilnim sredstvima hteli da obore postojeći poredak, da su bili povezani sa inostranstvom – što nije bilo tačno – i za neke od okrivljenih tražio smrtnu kaznu. Borislav Pekić je osuđen na petnaest godina robije, Slobodan Jeremić na dvanaest, Stevan Stanojević na pet, a ostali na veće ili manje vremenske kazne. Svoj boravak u zatvoru opisao je u knjizi Godine koje su pojeli skakavci Borislav Pekić.
Posle izlaska iz zatvora bivši članovi SDO posvetili su se svojoj struci i u njoj postigli zavidne rezultate. Neki od njih uspeli su da odu u inostranstvo, drugi su ostali da žive u zemlji. Teški uslovi u zatvoru, koji povremeno nisu bili ništa lakši nego na Golom otoku i Svetom Grguru, učinili su da mnogi članovi SDO ne dožive uvođenje višestranačkog sistema u Srbiji. Borislav Pekić postao je potpredsednik Demokratske stranke i jedan od vođa njenog antikomunističkog krila. Pre nego što se fatalno razboleo, bio je među onima koji su radili na osnivanju Demokratske stranke Srbije. Stevan Stanojević bio je jedan od osnivača DSS i član prvog Glavnog odbora, izabranog na Osnivačkoj skupštini. Ljubinko Jovičić je i danas aktivni član DSS na Zvezdari. Slobodanu Jeremiću nije bilo dato da doživi ostvarenje jednog od osnovnih ciljeva SDO, da komunisti javno u višestranačkom sistemu dobiju svoju alternativu.
Zbog svega toga današnja Omladina Demokratske stranke Srbije sebe vidi kao legitimnog nastavljača Saveza demokratske omladine, a u osnivačima te organizacije svoje prethodnike koji nisu štedeli snage u borbi za demokratsku Srbiju što se danas rađa.
Demokratska stranka Srbije od osnivanja 1992. godine u svom okrilju ima Omladinu Demokratske stranke Srbije, dobrovoljnu organizaciju članova stranke mlađih od 28 godina. ODSS uživa punu autonomiju u radu u okvirima programskih i statutarnih odredaba Demokratske stranke Srbije. Nastavljajući stopama Saveza demokratske omladine Jugoslavije koji su vodili Borisav Pekić i Stevan Stanojević, ODSS je kao glavni cilj imao obaranje komunističke diktature i uspostavljanje pravnog i demokratskog društva u Srbiji. Od 1992, otkako ODSS funkcioniše u okviru DSS, mladi aktivisti stranke borili su se za ostvarenje ovog cilja šireći stavove Demokratske stranke Srbije među mladima u zemlji.
Omladinu Demokratske stranke Srbije čine mladi, obrazovani i sposobni ljudi koji se u svom radu usredsređuju pre svega na rešavanje problema mladih u Srbiji, kako svojim uticajem na predstavnike DSS u organima vlasti, tako i akcijama usmerenim ka rešavanju konkretnih problema ove vrste u lokalnim sredinama.

Predsedništvo Omladine Demokratske stranke Srbije

Zdravko Veselinov, predsednik
………………………………………………………………………
Nikola Veljković, potpredsednik
Ivan Jakovljević, potpredsednik
Milovan Obrenović, potpredsednik
Ilija Drašković, potpredsednik
………………………………………………………………………
Milena Karovski, član Predsedništva
Borisav Đondović, član Predsedništva
Filip Blagojević, član Predsedništva
Igor Kebić, član Predsedništva
Filip Pančić, član Predsedništva
Danijela Janićijević, član Predsedništva
Katarina Todorović, član Predsedništva
Đorđe Trajković, član Predsedništva
Dušan Novčić, član Predsedništva
Vladimir Đukić, član Predsedništva
Vuk Radulović, član Predsedništva
Dušan Stevanović, član Predsedništva
Mladen Kostadinović, član Predsedništva
………………………………………………………………………
Mladen Savić, Predsednik Saveta ODSS
………………………………………………………………………
Aleksandar Polovina, Predsednik Izvršnog odbora ODSS
………………………………………………………………………
Ivan Stojanović, Međunarodni sekretar ODSS