EU i SAD su saučesnici u stvaranju velike Albanije!

DSS - Miloš Jovanović
31. Januar 2021.
EU i SAD su saučesnici u stvaranju velike Albanije!

Ponovljene izjave secesionističkih vođa Haradinaja, Kurtija i drugih o pripajanju južne srpske pokrajine Kosova i Metohije Albaniji, ne predstavljaju samo prazne zapaljive poruke u jeku izborne trke, niti puku verbalnu provokaciju Srba na KiM i srpske vlasti, već ozbiljnu pretnju miru ne samo na Kosovu i Metohiji.  

Važno je naime podsetiti i da je albanski premijer Edi Rama više puta izjavio da „Albanci koji žive u dve države treba da se ujedine“, da se već godinama održavaju zajedničke sednice prištinske i albanske vlade i da se zaključuju različiti sporazumi, među kojima je i onaj o vođenju usaglašene spoljne politike.

Više je nego jasno da se radi o politici sprovođenja ideje stvaranja Velike Albanije i da se to čini uz aktivnu podršku SAD i prećutnu podršku EU. Evropska unija gromoglasnim ćutanjem na pretnje mogućom jednostranom promenom granica pokazuje potpuno nerazumevanje strahovitih posledica eventualnog ostvarenja otvoreno nagoveštene spremnosti Albanije da izvrši agresiju na Srbiju pripajanjem dela njene teritorije.

Nema normalnog čoveka, niti odgovornog političara koji priželjkuje da se etnički konflikti rešavaju, a separatistička žarišta na Balkanu gase upotrebom vojne sile, ali nema nikoga ni ko može da ospori pravo države da koristi sva sredstva, uključujući vojna, u očuvanju silom ugroženog teritorijalnog integriteta i u zaštiti bezbednosti svih njenih građana.

Na opasnost takvog razvoja događaja, reakcijom na izjave kosovskih secesionista, upozorila je samo Ruska Federacija. SAD i Evropska unija uporno i upadljivo ćute.Srbija ove činjenice treba da ima u vidu, boreći se da se pitanje suživota Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji reši dijalogom, a u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.