MILOŠ JOVANOVIĆ O IZBORIMA I MEĐUSTRANAČKOM DIJALOGU Stranci ne treba da se mešaju u naše stvari!

ALO
05. Maj 2021.
MILOŠ JOVANOVIĆ O IZBORIMA I MEĐUSTRANAČKOM DIJALOGU Stranci ne treba da se mešaju u naše stvari!

Konačno je došlo vreme da se i mi sami otarasimo vazalnog mentaliteta koji smo razvili u poslednje vreme i da budemo dostojni sopstvene istorije i sopstvene države, poručio je u razgovoru za Alo! lider DSS-a Miloš Jovanović objašnjavajući zbog čega ne želi da stranci posreduju u dijalogu između vlasti i opozicije.

On ističe da su problemi o kojima govorimo naše unutrašnje pitanje koje se stranaca naprosto ne tiče.

DSS je učestvovao u međustranačkom dijalogu, kakve utiske nosite sa tih razgovora?

- Nisam očekivao ništa posebno od prvog sastanka, pa i nemam neke naročite utiske, niti se utiscima, inače, rukovodim. Ono što znam jeste da je ovo dobra prilika da se u zemlji ne samo naprave određeni pomaci kada je u pitanju funkcionisanje demokratije, već da se konačno počne uspostavljati kultura dijaloga koja nam je neophodna i bez koje nećemo biti u stanju da postignemo ono najvažnije - a to je konsenzus o najvažnijim državnim i nacionalnim pitanjima. Ulog ovih razgovora je utoliko veći, mnogo veći, nego što se mnogima čini.

Ostatak opozicije okupljene oko Dragana Đilasa čeka posredovanje stranaca, možda vi niste prava opozicija, čuju se i takve kritike na vaš račun.

- Psi laju, karavani prolaze.

Da li ste za spajanje vanrednih parlamentarnih izbora sa ostalima i šta mislite o stepenastom cenzusu?

- Dve su stvari sigurne. Prvo, ne treba razvodnjavati razgovore o demokratskim uslovima za izbore pričama i idejama koje se tiču izbornog sistema i koje predstavljaju političko pitanje. Drugo, promena izbornih pravila za svake izbore ne bi predstavljala dobru i prihvatljivu praksu. Ona bi bila još manje prihvatljiva u slučaju pooštravanja postojećih pravila.

Potpisali ste sporazum o međusobnoj saradnji sa POKS-om, kakva su vaša očekivanja?

- To je više i značajnije od saradnje - to je saglasnost u vezi sa jasnom političkom platformom. Radimo zajedno na nečemu što se u potpunosti izgubilo iz političkog života ove zemlje - a to je upravo program, politika, vizija Srbije! Godinu i po dana se u zemlji pričalo samo o bojkotu, sada se šest meseci priča o dijalogu… A nigde o Srbiji, nigde o onome šta treba menjati, onome šta treba raditi! Prazne i politikantske priče me nisu zanimale ni onda, a kamoli sada. Imamo političke prioritete koje zajedno promovišemo sa našim partnerima i prijateljima iz POKS-a i očekujem za njih podršku najvećeg broja građana. To očekujem i za taj program i za tu podršku ćemo se zajedno boriti.

Žika Gojković iz POKS-a je poručio da bi želeo da vi budete kandidat za predsednika Srbije, da li ćete se kandidovati?

- Hvala Žiki Gojkoviću na lepim rečima i podršci. I ta podrška je značajan faktor za donošenje konačne odluke. Ali ima još vremena. Što se mene tiče, rekao sam više puta da neću bežati od odgovornosti i da su predsednički izbori prava prilika da se izdignemo iz kaljuge u koju se pretvorila srpska politička scena. Sjajna su prilika da se zemlji ponudi ne samo jedna biografija, već i jedna vizija Srbije i shvatanje kako bi demokratija i neki vid sabornosti i zajedništva trebalo da izgledaju.

Kakve su vaše šanse?

- Nikada se nisam bavio politikom razmišljajući o tome kakve su šanse za nešto već isključivo o tome šta treba i kako treba raditi za Srbiju shodno, naravno, uverenjima koje imam. I dok sam tu, tako ću nastaviti da radim jer je to jedino ispravno. Sve ostalo je na građanima.

Kakvi su vam planovi za izbore u Beogradu, da li imate kandidata za gradonačelnika?

- Radimo na programu i timu ljudi koji će Beograđanima ponuditi ozbiljnu viziju srpske prestonice. Nije sve što je uradila sadašnja gradska vlast nužno loše. Ali postoji jedan strateški pravac koji je nepromišljen. Reč je o tome da svaka vizija Beograda mora da pomiri neophodnost daljeg razvoja grada sa neophodnošću da taj grad ostane po meri čoveka i po meri porodičnog čoveka, u svakom smislu - od saobraćajnog preko ekološkog do infrastrukturnog. I tu je najviše sadašnja vlast pogrešila. Urbanistički koncept progušćavanja urbanističkog tkiva i dizanja visine fundamentalno je pogrešan.

Vojni rok bi trebalo da traje najmanje šest meseci

Sve su glasnije priče o povratku vojnog roka 2022. godine, prema nekim spekulacijama regruti u kasarnama bi bili najduže šest meseci, kako vi to komentarišete?

- To je odluka koja je u strateškom smislu od najvećeg značaja za zemlju. Drago mi je što deluje da je aktuelna vlast prihvatila nešto o čemu godinama govorim. Jačanje sistema odbrane, čemu vraćanje obaveznog vojnog roka snažno doprinosi, od presudnog je značaja za istovremeno očuvanje mira i nacionalnih interesa. Zbog toga bi, između ostalog, vojni rok trebalo da traje najmanje, a ne najviše, šest meseci.

Kakve uspomene nosite iz vojske?

- Nosim zakletvu čašću. Nosim prijateljstva i kumstva. Nosim jedan grad koji do tada nisam poznavao a koji sam od tada zavoleo - Niš. Malo li je?