Poštovani gospodine Vesiću

Milan Bojović, predsednik OO DSS Novi Beograd i nekadašnji odbornik u Skupštini grada Beograda.
07. Jun 2021.
Poštovani gospodine Vesiću

Poštovani gospodine Vesiću,

Kako navodi iz Vašeg komentara, samo delimično odgovaraju istini, osećam potrebu da Vam odgovorim i zainteresovanim građanima ukažem i na činjenice koje ste u Vašem komentaru prećutali.

Istina je da je u februaru 2008. godine, Direkcija za gradsko građevinsko zemljište organizovala javno nadmetanje za lokaciju u Bloku 37, na kojem je preduzeće „Durst Development“ dato zemljište u zakup na period od 99 godina, za izgradnju garaže sa 536 garažnih mesta.

Tada je Vaš bivši stranački kolega, a tada glavni gradski urbanista Đorđe Bobić, izjavio da Grad pozdravlja sve privatne inicijative koje za cilj imaju izradnju novih parking mesta, jer je očigledno da Beogradu nedostaju parkirališta. (članak objavljen u listu Danas na adresi https://www.danas.rs/beograd/priprema-se-29-lokacija/ ). Vest o izgradnji preko potrebnih garažnih mesta u Bloku 37 podelila je i opštinska vlast, takođe Vaše bivše stranačke kolege, na svom portalu, a to možete videti na adresi http://back.novibeograd.rs/u-bloku-37-gradice-se-garaza-sa-536-mesta?lang=l

Nakon štp 7 godina nije urađeno ništa po pitanju izgradnje parkinga, u kontaktu sa stanarima iz okolnih zgrada, sa kolegama iz DSS Novi Beograd, dolazimo do podataka da je u decembru 2015. godine, dakle, kada ste Vi bili Načelnik Gradske uprave, preduzeću „Durst Development“ odobren Urbanistički projekat. Ovaj Urbanistički projekat bio je na Javnoj prezentaciji, organizovanoj od strane Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove u oktobru 2015. godine. Čudno je da Vi, kao tadašnji Načelnik Gradske uprave ne znate ništa o tome, ili to u ovom Vašem komentaru niste naveli. Tekst poziva na Javnu prezentaciju možete videti na sledećoem linku http://prntscr.com/14i98pp

Verujem da bolje od mene znate kako funkcioniše izmena urbanističkih planova, odnosno da na lokacijama gde ne postoji Detaljni urbanistički plan, investitor može da predloži urbanistički projekat i usvajanjem tog projekta menja se Plan detanjne regulacije. Interesantno je da niko od predstavnika tadašnje opštinske vlasti u Novom Beogradu nije reagovao i odazvao se na Javnu prezentaciju ovog urbanističkog projekta.

U januaru 2016. godine, DSS Novi Beograd je organizovala sastanke sa predsednicima skupština stanara zgrade koja se nalazi pored placa gde je predviđena izgradnja kompleksa od 21.000 kvadratnih metara. Na sastanku im je predočena dokumentacija do koje smo došli, i orgnaizovano je prikupljanje potpisa da se izgradnja obustavi. Potpisi i peticija, dostavljeni su u pisarnicu Gradske uprave, čiji ste načelnik tada bili. Ilustracije radi, na sledećem linku možete videti i letak koji je ubacivan u sandučiće sugrađana iz Bloka 37 – http://prntscr.com/14iatqi

Predsendik Opštine Novi Beograd, a vaš i bivši i sadašnji stranački kolega, Aleksandar Šapić, lično mi je zamerio što sam izneo kritike na račun opštinske vlasti u ovom slučaju, na društvenoj mreži Tviter. Reakciju Gradske vlasti, čiji ste tada, kao i sada, bili deo, nismo dobili.

Na kraju, moguće da od strane Vaših saradnika niste obavešteni, pa ću dati sebi slobodu da Vas uputim da pogledate Građevinsku dozvolu Int. Br. IX-20 broj 351-53/2017 od 29.03.2017, godine, kojom se odobrava investitoru „Durst Development“ izgradnja poslovnog objekta spratnosti 2Po P 7 Ps ukupne bruto površine 28.661,79 m2. U objketu je predviđeno 256 parking mesta.

Dakle, umesto da građani Bloka 37 dobiju 536 parking mesta, dobiće 280 parking mesta manje, i zgradu od 8 spratova (7 Ps) poslovnog prostora.

Takođe, u građevinskoj dozvoli navedeno je da ona prestaje da važi ukoliko se ne otpočne sa građenjem objekta, odnosno izvoođenjem radova, u roku od dve godine od dana pravosnažnosti rešenja kojim je izdata građevinska dozvola. Taj rok je istekao 2019. godine, ukoliko nisu otpočeti radovi. Ukoliko su otpočeti i prijavljeni radovi, onda je opet sporna Vaša sadašnja reakcija, te Vas, u ime građana Bloka 37, molim da odgovorite da li je investitor prijavio radove u roku od dve godine od dana pravosnađnosti rešenja kojim je izdata građevinska dozvola?

Isto tako, građevinska dozvola prestaje da važi ukoliko se u roku od pet godina od danapravosnažnosti rešenja o građevinskoj dozvoli ne izda upotrebna dozvola. Već sada je jasno da investitor ne može ovoliki objekat završiti do sredine 2022. godine, pa Vas molim da odgovorite šta će Grad preduzeti kada investitor probije rok definisan građevinskom dozvolom?

Za zainteresovane građane, važno je da znaju i činjenicu da je građevinsku dozvolu potpisao Miloš Vulović, v.d. zamenika načelnika gradske uprave (odnosno v.d. zamenik Gorana Vesića), pa se, gospodine Vesiću plašim ili da Vi krijete nešto od građana ili da Vaši najbliži saradnici kriju nešto od Vas.

Uglavnom, ovim obraćanjem hteo sam da ukažem na činjenicu da su interesi bivšeg i sadašeg režima zapravo kontinuitet rada prethodnog režima, koji su nastavljeni pod okriljem aktuelnog režima, a koji sprovode ljudi koji su presvukli svoje nekadašnje stranačke uniforme, odnosno da Vaš obračun sa Draganom Đilasom nema za cilj borbu protiv korupcije već je to nastavak borbe sukobljenih frakcija nekadašnjih članova Demokratske stranke.

Milan Bojović, predsednik OO DSS Novi Beograd i nekadašnji odbornik u Skupštini grada Beograda.