Zaštitićemo ćirilicu zakonom u Skupštini Srbije

NADA
13. Jun 2021.
Zaštitićemo ćirilicu zakonom u Skupštini Srbije

Koalicija NADA (POKS, DSS i 19 udruženja građana) predložiće Narodnoj Skupštini predlog Zakona o zaštiti ćirilice, obzirom da je više od 85 odsto javnih natpisa u Srbiji na latiničnom pismu, a svake godine taj broj se povećava za još jedan odsto.

- Ako se nastavi ovaj trend, ćirilični natpisi će za 15 godina potpuno nestati u Srbiji i zato ćemo predložiti zakon koji će tome stati na put i vratiti ćirilicu na mesto koje joj pripada. Država zakonom mora stimulisati preduzeća da imena ispisuju na ćirilici tako što će biti oslobođena plaćanja firmarine i imati čitav niz dodatnih pogodnosti. Svi mediji koji odluče da upotrebljavaju samo ćirilicu treba da imaju određene olakšice, poput umanjenog poreza, koji će važiti i za sve izdavače koji štampaju knjige i časopise na ćiriličnom pismu. PDV na ćirilične časopise treba smanjiti na jedan odsto - izjavio je predsednik POKS, Žika Gojković.

- Ćirilica je osnovno obeležje identiteta srpskog naroda i nedopustivo je da država ne vodi brigu o tome. Srbi su narod jedne od najbogatijih i najlepših evropskih kultura i prioritet nam je da tu kulturu zaštitimo. Postizanje najšireg konsenzusa o pitanju srpskog identiteta, pisma, kao i širenju srpske kulture jedan su od prioriteta naše koalicije i zbog toga ćemo predložiti zakon o zaštiti ćirilice – poručio je predsednik DSS, dr Miloš Jovanović.

Koaliciju Nacionalno - demokratska alternativa (NADA) čine Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), Demokratska stranka Srbije (DSS) i 19 pokreta, stranaka, udruženja i grupa građana.