Srbija će biti jaka koliko bude jedinstvena

NADA
25. Jun 2021.
Srbija će biti jaka koliko bude jedinstvena

Koalicija NADA (POKS, DSS i 19 udruženja građana), postavlja pitanje opravdanosti nastavka dijaloga sa separatistima iz Prištine u situaciji u kojoj oni ne ispunjavaju odredbe sporazuma koje bi išle u prilog Srbima, a koriste sve što je u njihovom interesu.

"Besmislen je dijalog sa Albancima pod pokroviteljstvom EU i SAD, jer šta god je do sada dogovoreno, nije ispunjeno od strane separatista. Zajednica srpskih opština čeka na formiranje već godinama, a potpis na Vašingtonskom sporazumu se još nije ni osušio, a Albanci su ga prekršili zvanično pozivajući BiH da prizna secesionističku tvorevinu. Apelujemo i na državne zvaničnike Srbije i medije da razgovore o rešavanju pitanja Kosova i Metohije ne treba da nazivaju razgovorima Beograda i Prištine, već pravim imenom, razgovorima  Srbije sa predstavnicima kosovskih secesionista" izjavio je predsednik POKS, Žika Gojković.

"Srbija će biti onoliko jaka koliko bude jedinstvena. Zato je važno da napravimo konsenzus u zemlji da nema predaje Kosova i da Srbija više ne sme da potpiše nijedan sporazum koji je u suprotnosti sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244. Međunarodna pozicija Srbije nije laka, ali je ona povoljnija nego što je bila, jer Zapad više nije jedini relevantan međunarodni akter, a uticaj Rusije i Kine, koje brane međunarodno pravo, je značajno veći nego što je bio pre 20 godina" istakao je predsednik DSS dr Miloš Jovanović.

Koaliciju Nacionalno - demokratska alternativa (NADA) čine Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), Demokratska stranka Srbije (DSS) i 19 pokreta, stranaka, udruženja i grupa građana.