Visoki predstavnik Valentin Icko, zakonom zabranjuje istinu, jer genocida u Srebrenici nije bilo

NADA
24. Jul 2021.
Visoki predstavnik Valentin Icko, zakonom zabranjuje istinu, jer genocida u Srebrenici nije bilo

Koalicija NADA (POKS-DSS i 19 Udruženja građana) najoštrije protestuje povodom kontroverznog zakona o zabrani negiranja nepostojećeg genocida, koji na silu nameće visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovininu Valentin Icko.

-Istina je jasna - u Srebrenici nije bilo genocida. U naučnom radu Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u Srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine, to je i potvrđeno. Jedini narod koji je na ovim prostorima istinska žrtva genocida je srpski narod. I nema tog zakona koji će me sprečiti da o tome govorim i kao pravnik i kao političar, ali iznad svega, kao Srbin, rekao je predsednik DSS dr Miloš Jovanović. 

Njegov koalicioni partner, predsednik POKS, Žika Gojković smatra da, povodom ovakvog ponašanja visokog predstavnika Icka, treba da reaguje naše Ministarstvo spoljnih poslova. 

-Obzirom da je Srbija, posredovala da se postigne mir u Bosni i Hercegovini 1995. godine i jedna je od potpisnica Dejtonskog sporazuma, na ovakvo ponašanje Icka, naša država treba i zvanično da reaguje.

Gojković je podsetio i da je švedski profesor Univerziteta Upsala, Šel Manguson ranije naučno dokazao da bošnjačkom narodu nije pretilo uništenje tokom ratova devedesetih, odnosno da nije bilo genocida u Srebrenici. Kao i da je svojim  presudama Haški tribunal doprineo obezvređivanju Holokausta i drugih stvarnih genocida.

Koaliciju Nacionalno demokratska alternativa (NADA) čine Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), Demokratska stranka Srbije (DSS) i 19 pokreta, udruženja i grupa građana.