Promena investitora ne rešava vodosnabdevanje Zrenjanina

DSS Zrenjanin
09. Novembar 2021.
Promena investitora ne rešava vodosnabdevanje Zrenjanina

Ova Vlada neće rešiti zrenjaninski višedecenijski problem s vodom jer ga je nemoguće rešiti na isti način, samo promenom investitora, navodi GO DSS Zrenjanin povodom najave premijerke Ane Brnabić da se pregovara sa potencijalnim kupcem fabrike vode u ovom gradu.

Suštinski je važno, a to se namerno previđa, da buduća Fabrika bude pod javnom kontrolom, kao i svuda, da većinski bude u vlasništvu države ili grada, kažu u DSS i podsećaju da se partner ne traži pogodbom, već međunarodnim javnim tenderom.

“Država je dala veliki novac i poklonila u Zrenjaninu 100 hektara privatnoj firmi Linglong, kao i preko 80 miliona evra iako je procena da se to ulaganje ne može vratiti ni za 15 godina. Potreba za vodom ove industrije biće preko petine sadašnje potrošnje Zrenjanina. Pitamo, odakle“, kaže član DSS Borislav Gađanski.

Kako navodi, da je blagovremeno i manje od datog novca odvojeno za rešavanje vodosnabdevanja, danas bi u Zrenjaninu građani pili vodu sa česme.

Ovako, u januaru će biti punih 18 godina od zabrane upotrebe vode iz gradskog vodovoda za piće i pripremanje hrane, poručuje zrenjaninski DSS i podseća da je čitav projekat sa privatnim konzorcijumom nastao je u „kuhinji“ vladajuće stranke.

Gradska skupština je početkom 2015. izglasala Odluku protivnu Zakonu o komunalnim delatnostima.

Sve gradske stručne službe i odgovorni sekretari skupštine i veća, prećutali da je ona nezakonita.

Ni nadležno Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu nije poništilo ovako donetu odluku.

Naprotiv, čekalo se da Fabrika najavi probni rad i onda je na predlog Vlade, sa premijerkom Anom Brnabić, decembra 2018. godine, izmenjen pomenuti Zakon i ukinuta odredba koja je nalagala da snabdevanje i prečišavanje mogu obavljati samo firme u većinskom vlasništvu države ili lokalne samouprave.