Predloženi budžet ne zaslužuje podršku

NADA
10. Novembar 2021.
Predloženi budžet ne zaslužuje podršku

Srpska koalicija NADA koju čini POKS, DSS i 25 udruženja građana smatra da predloženi budžet za narednu godinu koju je predložila Vlada Srbije ne zaslužuje podršku.

Predloženi budžet predstavlja kontinuitet ekonomske politike zasnovane na relativno stabilnom budžetu, velikom zaduživanju i neopravdanim, prekomernim budžetskim podsticajima za strane investicije, a premalim za domaće privrednike i na njihovu štetu.

 

Premala su izdvajanja za prosvetu, kao i za poljoprivredu, koja u tim uslovima i dalje ne može biti konkurentna na svetskom tržištu.

 

Predloženi budžet i prateći zakoni ne predviđaju ni jednu meru kako bi se privreda i građani lakše izborili za visokom inflacijom koja će do kraja godine iznositi 7% i nastaviti trend rasta u narednoj godini. Talas poskupljenja hrane uz novi talas poskupljenja energenata biće dodatni udar na standard građana i poslovanje privrede a da Vlada Srbije predlogom budžeta nije preduzela nikakve mere da zaštiti standard građana. Zbog toga Srpska koalicija NADA predlaže da država ukine akcize na struju i smanji akcize na gorivo koje su sada među najvišim u Evropi.

 

Predloženi Zakon o budžetskom sistemu predviđa rast zarada od 7 i 8%. Srpska koalicija NADA smatra da je potrebno povećati plate i prosveti, kulturi, nauci za 8%, a ne za 7% kako je predviđeno. Naš drugi predlog je da se plate zdravstvenim radnicima povećaju za 15%, umesto predviđenih 8%, imajući u vidu koliko su opterećeni tokom pandemije korone.

Loše je što su predlogom budžeta smanjena transferna sredstava za lokalne samouprave sa 36,5 milijardi na 33,3 uz istovremeno smanjivanje programa Mininistarstva privrede za regionalni razvoj sa 4,1 milijardi dinara na 1,1 milijardi. Ovo je pokazatelj jasne intencije Vlade Srbije za daljom centralizacijom države koja će imati za posledicu dodatnu prenaseljenost Beograda i raseljavanje stanovništva najviše sa istoka i juga zemlje.

 

Ne razumemo ni smanjivanje izdvajanja u okviru Kancelarije za Kosovo i Metohiju, za zaštitu kultutne baštine sa 434 miliona na 304 miliona dinara. Smatramo da se u toj oblasti uštede ne smetu praviti, a sa druge strane izdvajati abnormalna sredstva za izgradnju Nacionalnog stadiona od čak 49,5 milijardi dinara u tri godine.

 

Srpska koalicija NADA pozdravlja izdvajanje 9,6 milijardi dinara za nadoknadu u procesu restitucije za oduzetu imovinu, kao i izdvajanje sredstava za metro (5,2 milijarde dinara), ali je jako loše što predložena trasa metroa ne rešava saobraćajne probleme Beograda i što je usvojena protivno mišljenju struke i najvećeg broja Beograđana.