Jovanović: Ustav Srbije ne treba menjati!

NADA
17. Novembar 2021.
Jovanović: Ustav Srbije ne treba menjati!

Predsednički kandidat ispred koalicije Nacionalno-demokratska alternativa (NADA) Miloš Jovanović izjavio je danas da se ta koalicija protivi promenama Zakona o referendumu i najavljenim promenama Ustava Srbije i ocenio da "najviši pravni akt ne treba olako menjati".

„Ne treba navikavati ljude na te promene, naročito u situaciji u kojoj se nalazi Srbija. A naša situacija je da smo se kao država suočili sa jednom ozbiljnom secesionističkom krizom“, kazao je Jovanović novinarima u prostorijama koalicije u Beogradu.

Jovanović, koji je i predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS), istakao je da je Ustav prva brana teritorijalnoj celovitosti i ocenio da treba učiniti sve da on bude „čvrst, jak i da ne treba navikavati nikoga na neke olake promene“.

Problem koji koalicija NADA takodje vidi, prema Jovanovićevim rečima, je i taj što je ta promena nametnuta od strane Evropske unije.

„Sve što uradimo u ovoj Srbiji i sve što budemo bolji, to će biti plod našeg rada i našeg truda. I ne može ništa da se uradi spolja i da mi postanemo preko noći bolji“, ocenio je Jovanović.

Predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) Žika Gojković, koji će biti nosilac poslaničke liste te koalicije, ocenio je da je predlog Zakona o referendumu „nabačen u tišini“.

„Ključno pitanje koje mi postavljamo – zašto sada? Zašto u ovom parlamentu, kada znamo da će izbori biti 3. aprila? Zašto ne sa novom većinom, koja će imati veći legitimitet, nego ga donosimo sada u Skupštini kada nema nijednog poslanika koji predstavlja opoziciju, niti jedne ozbiljne političke organizacije koja može da da svoju političku ocenu“, kazao je Gojković.

On je ocenio da se Ustav u Srbiji „piše običnom olovkom“, jer se menja na svakih par godina i ocenio da je u ozbiljnim zemljama Ustav „sveto pismo“.

Istakao je da koalicija NADA jeste za promene u oblasti pravosudja i ocenio da je ona „jako važna“.

„Mislim da zbog ovakvog funkcionisanja pravne države, neki ministri u vladi su odavno trebali da podnesu ostavke. Ja pozivam predsednicu vlade (Anu Brnabić) i predsednika Skupštine (Ivicu Dačića) da još jednom razmisle o tome da li je neophodno ovako brzo i na ovakav način doneti promenu Ustava jer ćemo doći u situaciju možda, da ćemo ga posle nekoliko godina morati ponovo menjati“, rekao je Gojković.