Predsednik da vrati sporne zakone skupštini na ponovno razmatranje

NADA; FOTO: Marko Zamurović
28. Novembar 2021.
Predsednik da vrati sporne zakone skupštini na ponovno razmatranje

Srpska koalicija NADA koju čini POKS, DSS i 25 udruženja građana najopštije osuđuje nasilje na ulicama Srbije koje se dogodilo juče.

"Jučerašnji nemili incidenti pokazuju koliko je pogubno kada vlast jedne zemlje zanemari demokratske procedure, argumentovani dijalog i guši slobodu medija. Nijedna odluka, nijedan zakon ne mogu u potpunosti biti valjani ako su doneti bez prethodnog sučeljavanja različitih mišljenja i odgovarajuće javne rasprave.

Apsolutno je nedopustivo i za svaku je osudu pojavljivanje na ulicama Srbije građana naoružanih palicama i čekićima, jer u pravnoj državi samo policija može biti vlasna za očuvanje javnog reda i mira.

Kako bi se spustile tenzije i smirile strasti, aktuelni predsednik Republike bi trebalo da iskoristi pravo iz člana 113. Ustava Srbije i vrati Narodnoj skupštini na ponovno odlučivanje sporne pravne akte, na prvom mestu Zakon o eksproprijaciji.

Značajnije međutim od samih zakona o kojima je reč, aktuelna vlast mora da shvati da isključivo poštovanje demokratskih principa i negovanje otvorenog, argumentovanog i istinskog dijaloga može doprineti legitimitetu države i njenih odluka." - izjavio je kandidat za predsednika Srbije ispred Srpske koalicije NADA i predsednik DSS, dr Miloš Jovanović.

NADA info            28.11.2021.