Jovanović: Srbija nije faktor destabilizacije u regionu

NADA
23. Decembar 2021.
Jovanović: Srbija nije faktor destabilizacije u regionu

Samo jaka Srbija, utemeljena nacionalno, politički i vojno, može biti garant mira u regionu, izjavio je FoNetu predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović, napominjući da niko nema ambiciju da vraća „Dušanov grad Skoplje“, već samo da brani celovitost svoje države, kao što poštuje teritorijalni integritet drugih.

Srbija nije faktor destabilizacije u regionu, rekao je Jovanović u serijalu razgovora Agreman o spoljnoj politici.

On Srbiju vidi kao izuzetno snažnu, vojno i mentalno, utemeljenu u nacionalnom konsenzusu i ukazuje da ne bismo smeli da imamo tako različite stavove oko spoljnopolitičkih orijentacija.

Jovanović predvidja da će biti pritisaka na Srbiju, kada je reč o pitanjima Kosova i Metohije i Republike Srpske, ali poručuje da im se „može i mora“ odoleti.

S obzirom na okolnosti u svetu i ravnotežu velikih sila, on smatra da nema rizika i bojazni od međunarodnih sankcija protiv jedne države.

Za Jovanovića i koaliciju NADA, kojoj DSS pripada, uopšte se ne postavlja izbor RS ili Kosovo.

On nema negativan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer zna koliko Srbiji, kao najjačoj ekonomiji regiona, nedostaje radna snaga, ali misli da je ta ideja na momente naivna.

Kako je ocenio, Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, tu pokazuje, možda, i određeni stepen naivnosti, jer misli da pomiri svet preko ekonomije.

Dok imate jedan takav geopolitički sukob na Zapadnom Balkanu, kako ga nazivaju evropske birokrate, nema ekonomije i ekonomske saradnje koja može to da izbriše, rekao je Jovanović, pominjući situaciju u Severnoj Makedoniji, krizu u BiH i secesiju Kosova i Metohije.

Prema njegovom mišljenju, Srbija je pouzdan spoljnopolitčki partner, jer jasno govori šta hoće, šta neće i može, od Kosova i Metohije, pa nadalje.

Kad sebi utuvite u glavu da ste mali narod, da ne možete ništa, onda nećete ništa ni uraditi.

Srbija nije zemlja od juče, niti je srpski narod od juče, istakao je Jovanović. On je podsetio da je Srbija vojno neutralna zemlja i naglasio da je to apsolutno u skladu sa našom slobodarskom istorijom i tradicijom.

To jeste zahtevna pozicija, ali je jedini put ako hoćete da budete subjekat međunarodnih odnosa, a ne njihov predmet, objasnio je Jovanović.

Evropska unija (EU) je u ozbiljnoj i dubokoj krizi, kao i pojedine njene članice, ukazao je on i konstatovao da zato ne čudi što evropski put Srbije nije tema.

To za Jovanovića nije tema i zato što sto se EU neće širiti u dogledno vreme, što su nam rekli više puta, ali je sada došlo do toga da ne daju više ni datume.

Kako je predočio, oni su u ozbiljnoj egzistencijalnoj krizi i svima je to jasno, a nama u DSS još od 2008. godine da je naš evropski proces u direktnoj vezi sa našom teritorijalnom celovitošću, odnosno secesijom Kosova i Metohije.

Svi znamo da je uslov da eventualno jednog dana postanemo članica EU da se odreknemo naše teritorije, tvrdi Jovanović, koji smatra da je to nedopustivo i da niko u Srbiji to neće uraditi.

Prema njegovom tumačenju, Unija nema kapacitet, ni volju, ni želju, da bude ozbiljan igrač u međunarodnim odnosima, pa sledstveno tome ni da „markira“ neku teritoriju kao direktnu sferu uticaja.

Jovanović misli da je EU u mnogo čemu instrument SAD, ali ga ne brine pojačano američko angažovanje u regionu.

Toliko su se promenili međunarodni odnosi, više je ravnoteže nego ikada od pada Berlinskog zida, da to zemljama poput Srbije, kako je obrazložio, omogućava veći manevarski prostor i otpor bilo kakvom pritisku.

Prema njegovoj oceni, velike sile gledaju planetu kao šahovsku tablu, a mi smo samo jedno potencijalno područje za uticaj.

Ponavljajući da je važno što ravnoteža omogućava da države poput Srbije mogu da sprovode neke svoje ambicije, Jovanović je zaključio da smo žilaviji narod, nego što i sami mislimo.