Predsednički kandidat Miloš Jovanović: NADA građanske desnice

03. Februar 2022.
Predsednički kandidat Miloš Jovanović: NADA građanske desnice

Hoće da pokaže da se može biti „i patriota i demokrata“, njegova Srbija nije ni „Vučićeva ni Đilasova“, ni Quo vadis, Aida, pravna država mora da se poštuje, a Srbije bez Kosova nema. Program koji zastupa veran je svetonazorima osnivača Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice

Miloš Jovanović je rođen 1976. godine u Beogradu i doktor je pravnih nauka. Deo karijere proveo je kao predavač na Sorboni, a od 2014. godine radi kao docent na Pravnom fakultetu u Beogradu. Obavljao je dužnost savetnika ministra za Kosovo i Metohiju u Vladi Vojislava Koštunice, a koordinator pravnog tima Vlade Srbije bio je do 2012. godine. Za predsednika Demokratske stranke Srbije (DSS) izabran je na trinaestoj skupštini DSS-a u maju 2017. godine.
Po prvi put se kandiduje za predsedničke izbore ispred koalicija NADA (DSS, Pokret obnove Kraljevine Srbije POKS i 23 udruženja građana), čiji je glavni prioritet da se Srbija konačno oslobodi partijske države. "Ne sme više nikada da se desi da partijska knjižica bude najvažniji dokument u zemlji“, smatra Jovanović. Želi da pokaže da je moguće biti "i patriota i demokrata, da se može i mora braniti nacionalni interes, identitet i kultura, a da se istovremeno mora poštovati pravna država“.

Stava je da "prljav veš“ ne bi trebalo iznositi iz kuće, pa tako nije želeo da pred "strancima“ iz Evropskog parlamenta razgovara o stranačkom zapošljavanju, pritiscima na birače, medijskoj slici u Srbiji. Sa ostalim partijama s desnog spektra učestvovao je tako u dijalogu sa predstavnicima vlasti o izbornim uslovima "bez stranaca“. Smatra da Srbija ni pod kojim okolnostima ne sme da "napravi grešku i odrekne se Kosova“. "Sebi bismo natovarili bedu na vrat. To je onda početak problema, stvaranje velike Albanije i otvaranje pitanja Severne Makedonije“, izjavio je Jovanović.

Srbija kakvu Jovanović želi "nije ni Vučićeva ni Đilasova“, a njegova Srbija "nije ni Quo vadis, Aida“. "Nije ni ona u kojoj stalno pozivaju Vašington i Brisel da nešto poprave, niti ona u kojoj se neko stidi što je Srbin“, rekao je Jovanović na konvenciji koalicije NADA. Kako je objasnio, ne deli vrednosti ni vlasti, ali ni dela "briselske opozicije“.

Na prethodnim lokalnim izborima u Beogradu bio je kandidat za gradonačelnika. Lista koju je predvodio osvojila je 1,12 odsto glasova. Sa pokretom "Metla 2020“ godine, koja je formirana "da bi se od građana zatražila podrška za korenite promene i čišćenje svih negativnih pojava u društvu“, izašao je na prethodne parlamentarne izbore i osvojio nešto više od 70 hiljada glasova.

Jovanović obećava da će pokazati da se "može biti i patriota i demokrata, da se može i mora braniti nacionalni interes, identitet i kultura, a da se istovremeno mora poštovati pravna država". Ideološki Jovanović ostaje veran osnivaču stranke Vojislavu Koštunici koji je bio poslednji predsednik Savezne Republike Jugoslavije (2000–2003) i predsednik Vlade Srbije (2004-2008). Otada se DSS nalazi u slobodnom padu.

 "Mora se negovati kultura dijaloga i demokratske procedure. Pored insistiranja na ova dva važna načela – naciji i demokratiji – imamo i niz konkretnih rešenja za poboljšnje života svih nas, od poljoprivrede i privrede do neophodne decentralizacije, jer nije prirodno da se sve sliva u Beograd i da se cela Srbija svede na njenu prestonicu", kaže predsednički kandidata NADA-e.