JOVANOVIĆ za Novosti: Imamo jasan plan odbrane KiM i Srpske

Večernje novosti; FOTO: Tanjug
28. Februar 2022.
JOVANOVIĆ za Novosti: Imamo jasan plan odbrane KiM i Srpske

Mi smo ozbiljni ljudi i ozbiljno se bavimo politikom. Počeli smo kampanju 12. septembra prošle godine, predstavili program, izašli sa kandidatima i to nije nešto što se može ili treba menjati u pet do dvanaest. Uostalom, ne postoji nikakav patriotski blok, a srpska koalicija NADA je jedina istinska nacionalna i demokratska alterenativa ovoj vlasti i ovom sistemu.

Ovako u intervjuu za "Novosti" Miloš Jovanović, lider Demokratske stranke Srbije i predsednički kandidat koalicije NADA, odgovara na pitanje zašto se nisu odazvali pozivima da se formira širi blok tzv. patriotskih stranaka koje bi stale iza zajedničkog aduta na izborima za šefa države.

* Mislite li da je moguć drugi krug na predsedničkim izborima?

- Da, lično ću se boriti da budem u drugom krugu.

* Kakav rezultat očekujete na glasanju za novi saziv republičke Skupštine?

- Kada jednu listu predvodi jedan od najvećih živih srpskih ratnika, kao što je general Božidar Delić, i kada tu istu listu podržava jedan od najvećih živih srpskih pesnika, kao što je Matija Bećković, onda bi bila sramota ne očekivati odličan rezultat. Pored ovakvih ljudi, srpska koalicija NADA izlazi i sa jasnim programom nacionalno-demokratske obnove zemlje, koja podrazumeva ne samo čvrstu i zdravu nacionalnu politiku koja se temelji na zaštiti teritorijalne celovitosti Srbije sa KiM kao njenim neotuđivim delom, odbrani Republike Srpske i podršci Srbima u regionu, vojnoj neutralnosti i našem konačnom identitetskom utemeljenju, već podrazumeva i puno poštovanje demokratskih načela i pravne države, za šta je preduslov da se konačno ratosiljamo partijske države u koju smo pretvorili Srbiju.

* Ukoliko uđete u parlament, da li je za vas opcija saradnja sa aktuelnom vladajućom koalicijom?

- Srbiji je potrebna korenita promena političkog sistema. Zaista je više nedopustivo da partijska knjižica bude najvažniji dokument u zemlji, koji sva vrata otvara, nedopustivo je da razni "miloradi grčići" vedre i oblače po Srbiji. Nedopustivo je da policija ne reaguje na pozive građana kao što je bio slučaj u Savamali, nedopustivo je da tamo neki bandit koji protivno svim propisima gradi kafanu na Pančićevom vrhu bude jači od države... Ili smo država ili smo Divlji zapad - jedno drugo isključuje. Svako ko je spreman da gradi srpsku državu je dobrodošao za saradnju.

* Zbog čega niste potpisali sporazum o nenapadanju koji je ponudila grupa javnih ličnosti, već ste izašli sa dokumentom o političkom fer-pleju?

- Izjavu o potrebi da se u kampanji ponašamo normalno i pristojno dao sam pre sporazuma koji navodite, a koji nam uostalom nije ni bio ponuđen. To je sporazum koje su pomenute javne ličnosti ponudile, iz meni nerazumljivih razloga, isključivo briselskoj opoziciji.

* Pozivate na nacionalni konsenzus oko plana koalicije NADA za KiM. Koje su njegove ključne tačke?

- Prvo, moramo se držati okvira koji je definisan pravom, kako unutrašnjim - a to je Ustav Srbije, tako i međunarodnim - Poveljom UN i Rezolucijom 1244 SB UN. Navedeni okvir nedvosmisleno potvrđuje da KiM čini sastavni i neotuđivi deo Srbije. Drugo, mora se jačati srpski korpus u našoj južnoj pokrajini, a istovremeno slabiti protivnički. Jačanje mora prvenstveno biti materijalne prirode i počivati na ozbiljnoj strategiji snaženja srpskih pozicija kroz različite resurse, od nepokretnosti do privrednih subjekata. Treće, na međunarodnoj sceni se mora voditi živa aktivnost u promovisanju naših stavova, zadobijanju saveznika i nastaviti rad na povlačenju priznavanja secesije od strane trećih država. Četvrto, u svakom trenutku se mora garantovati fizička bezbednost Srba na KiM. I konačno, moramo imati spremne planove aktivnosti i akcija u slučaju da dođe do nekog neprihvatljivog scenarija, poput pokušaja učlanjenja naše južne pokrajine u NATO ili ujedinjenja sa Albanijom. Jednostavno, kada je Kosovo u pitanju - ne sme i ne može biti predaje.

* DA li je uopšte moguć dogovor o nenapadanju, s obzirom na svakodnevne sukobe i unutar opozicije?

- Moguć je, naravno. To ne znači da nećemo iznositi političke kritike - to ne bi bilo prirodno, ali bi trebalo da znači da se nećemo baviti prljavom kampanjom i ličnim napadima.