Glasanje Srbije protiv Rusije u UN - nedostojno i neprihvatljivo svrstavanje uz Zapad

08. April 2022.
Glasanje Srbije protiv Rusije u UN - nedostojno i neprihvatljivo svrstavanje uz Zapad

Glasanje Srbije na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija za suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava, posle ranijeg sramnog glasanja za Rezoluciju UN kojom se osuđuje „agresija Rusije na Ukrajinu" jasno pokazuje da predsednik Republike i srpska Vlada u tehničkom mandatu čine radikalan zaokret u potpunosti odstupajući od vođenja uravnotežene politike u međunarodnim odnosima.

 

Ovom novom skandaloznom odlukom kojom aktuelna vlast, suprotno volji većine građana, Srbiju svrstava na stranu Rusiji neprijateljskih država, nanosi se nesaglediva šteta državnim i nacionalnim interesima. Zabadanje noža u leđa prijateljskoj državi koja u Savetu bezbednosti UN brani teritorijalni integritet Srbije i obezbeđuje joj energetsku stabilnost ne može da se tumači kao nepromišljenost, već kao potez sa dobro proračunatim posledicama.

Ovakvi koraci neminovno vode ka raskidanju prijateljskih odnosa sa Ruskom Federacijom čime se perfidno otvara put ulasku secesionističkog Kosova u UN, odriče dela Srbije, a Srbi na KiM prepuštaju nasilju, progonu i iseljavanju.

Navedena politika predstavlja apsolutno neprihvatljivu cenu takozvanih evropskih integracija Srbije i zato je krajnje vreme da se u srpskom društvu otvori ozbiljna rasprava o odnosima Srbije i EU i da se isti konačno počnu sagledavati na trezven način.