Sastanak sa Kristijanom Šmitom protivan interesima Republike Srpske

14. April 2022.
Sastanak sa Kristijanom Šmitom protivan interesima Republike Srpske

U šturom saopštenju objavljenom posle sastanka predsednika Vučića sa tzv. visokim predstavnikom za BiH Kristijanom Šmitom stoji da je „predsednik izrazio jasno neslaganje sa poslednjim odlukama i primenom Bonskih ovlašćenja, za koje smatra da ne doprinose stabilnosti”.

Iz samog saopštenja objavljenog pod naslovom: „Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa Visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Kristijanom Šmitom“ jasno je da se ne spori legalnost i legitimnost Šmitovog proglašenja za visokog predstavnika, iako stvari stoje drugačije. Kristijan Šmit je nametnut odlukom Upravnog odbora Veća za implementaciju mirovnog sporazuma u BiH strane flagrantni kršenjem prakse usaglašavanja odluka, bez saglasnosti Rusije, koja je punopravna članica Veća i bez saglasnosti SB UN. Otuda ni Republika Srpska, ni Ruska Federacija Kristijana Šmita opravdano ne smatraju visokim predstavnikom. Odsustvo njegove legitimnosti je već sasvim nesporno.

Utoliko je sastanak sa Kristijanom Šmitom protivan interesima Republike Srpske i srpskog naroda u celini kao što je i izrečeno neslaganje predsednika Republike sa primenom Bonskih ovlašćenja od strane tzv. visokog predstavnika sa obrazloženjem da „ne doprinose stabilnosti“ nemušto i suštinski predstavlja zabrinjavajuće ambivalentan odnos prema pravnim, političkim i moralnim obavezama Srbije prema Republici Srpskoj.

Srbija ne sme da ima bilo kakve dileme u vezi sa odlukama koje treba da donosi kada su interesi srpskog naroda u RS u pitanju i dužna je da jasno, glasno i nedvosmisleno pruža punu podršku odlukama Skupštine i Vlade Republike Srpske. Današnjim sastankom sa Kristijanom Šmitom je Predsednik Republike Srbije to propustio da učini.

14.4.2022.