Jovanović: Da budemo deo evropskog ekonomskog prostora, bez članstva u EU

27. April 2022.
Jovanović: Da budemo deo evropskog ekonomskog prostora, bez članstva u EU

Predsednik Demokratske stranke Srbije i jedan od lidera koalicije NADA Miloš Jovanović izjavio je da Srbija može da ima i drugi model saradnje sa Evropskom unijom, koji ne podrazumeva članstvo, već prisustvo u evropskom ekonomskom prostoru.

„Evropski ekonomski prostor koji kao da je saliven za nas. To znači da nema harmonizacije naše spoljne politike sa EU, ali da smo deo unutrašnjeg tržišta Unije“, rekao je Jovanović gostujući na Hepi televiziji.

On je istakao da je potrebno da se u Srbiji otvori pitanje našeg odnosa sa EU.

„Racionalno, razumno, staloženo. Da li postoje neki drugi modeli saradnje sa Evropskom unijom a da to nije članstvo“, ocenio je predsednik DSS-a.

Jovanović smatra i da postoji interes EU da Srbija bude deo tog ekonomskog prostora, a da nije nužno članica EU.

„Interes EU za tako nešto je da ima 7 miliona ljudi na ovom prostoru koji učestvuju u tom tržištu, da nema crnu rupu na kontinentu, ili nekog ko je skroz na istoku. Da ima zemlju koja je pouzdan partner s kojim može da sarađuje“, kazao je lider DSS-a.

Na pitanje kako ocenjuje ideju „Otvoreni Balkan“, Jovanović je odgovorio da to nije nužno loša ideja.

„To je ozbiljnija stvar. Ekonomsko otvoreno tržište tog tipa pogodovaće najjačoj ekonomiji, a to je srpska ekonomija. Nije to mala stvar, ako se pravilno iskoristi“, zaključio je Miloš Jovanović.