Obnoviti kampanju lobiranja za povlačenje priznanja Kosova

NADA
12. Maj 2022.
Obnoviti kampanju lobiranja za povlačenje priznanja Kosova

Srpska koalicija NADA, koju čine DSS, POKS Vojislava Mihailovića i 25 udruženja građana, traži da Srbija ponovo pokrene diplomatsku borbu za povlačenje priznanja secesije Kosova, kao odgovor na najavu Aljbina Kurtija da će zvanično tražiti prijem tzv. Kosova u Savet Evrope i Partnerstvo za mir.

 

– Najnovije najave Prištine da će nastaviti s kandidaturom za članstvo u međunarodnim organizacijama su potvrda neophodnosti da se poboljša diplomatska i svaka druga aktivnost naše zemlje u kampanji povlačenja priznanja secesionističke tvorevine  Kosovo. Naša jedina obaveza je da poštujemo Ustav Srbije i Rezoluciju 1244 SB UN u kojima jasno stoji da su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i da na svaki način sprečimo prijem u međunarodne institucije te nepostojeće države- poručio je predsednik DSS i jedan od lidera koalicije NADA, dr Miloš Jovanović.

 

– Naša obaveza iz Vašingtonskog sporazuma koja zabranjuje lobiranje za povlačenje priznanja je odavno istekla, a ova najava Kurtija dodatno nas obavezuje da Srbija pojača svoju diplomatsku aktivnost i održava dobre odnose sa svojim saveznicima, pre svega sa Rusijom i Kinom – izjavio je predsednik POKS i jedan od lidera koalicije NADA, Vojislav Mihailović.