Jovanović: Otvoriti raspravu o EU

16. Maj 2022.
Jovanović: Otvoriti raspravu o EU

Mišljenja o uvođenju sankcija Rusiji u političkoj i društvenoj javnosti Srbije su podeljena o čemu svedoče i stavovi lidera DSS Miloša Jovanovića, koji smatra da ne treba da budu uvedene

Jovanović kaže za Tanjug da se nada da Srbija neće ni uvoditi sankciji Rusiji i dodaje postoji više razloga za to, među kojima je i energetska sigurnost koju u velikoj meri, kako kaže, imamo zahvaljujući savezništvu sa Rusijom i zahvaljujući toj zemlji.

Na pitanje da li bi Rusija mogla da nam oprosti ukoliko bismo im zbog drugih pritisaka uveli sankcije, Jovanović kaže da ne bi i da smatra da ne bi ni trebalo da nam opraštaju.

Skupo plaćamo i relacije sa Evropom - Srbije nema na Kosovu i Metohiji zbog tih relacija, kaže Jovanović, odgovarajući na konstataciju da nas skupo košta na evropskom putu neuvođenje sankcija Rusiji.

Jovanović smatra da članstvo u EU nije opcija za Srbiju i zalaže se da se o tom pitanju otvori šira debata.

Kako kaže, ni na vidiku nema članstva Srbije u EU.

Intervencija Rusije u Ukrajini pogoršala je međunarodne odnose, ali nezavisno od toga i da nema tog problema, ovo pitanje se postavlja ako ništa drugo zbog Kosova i Metohije, dodaje.

Naglašava da ni Moskva, ni Peking, a ni Brisel i Vašington neće urediti Srbiju, već to treba da učini ona sama i poziva da se okrenemo samima sebi, odnosno da se osim krupnih političkih i nacionalnih tema istovremeno radi na poboljšanju uslova za građane u Srbiji.

Hoćemo da sarađujemo, nije ideja da se pretvaramo u Severnu Koreju, zaključio je Jovanović.

nj