Crkve na Kosovu i Metohiji pripadaju SPC

NADA
17. Maj 2022.
Crkve na Kosovu i Metohiji pripadaju SPC

Srpska koalicija NADA koju čine DSS, POKS Vojislava Mihailovića i 25 udruženja građana najoštrije osuđuje izjavu ministra kulture tzv. Kosova, Hajrulaha Čekua da pravoslavne crkve na KiM predstavljaju kulturno blago Kosova i ocenjuje da je u pitanju najnoviji pokušaj otimanja srpskih svetinja od strane privremenih institucija u Prištini.

„Država se mora oštro suprotstaviti podlim pokušajima otimanja i falsifikovanja naše istorije i kulturnog nasleđa srpskog naroda. Crkve i manastiri pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi i deo su našeg identiteta i nikada se ne sme dozvoliti da ih secesionisti sa Kosova prisvoje“- izjavio je predsednik DSS i jedan od lidera koalicije NADA, dr Miloš Jovanović.

„Jasno je da Albanci na Kosovu i Metohiji žele da prisvoje srpsko kulturno blago, jer svoje nemaju, kao i da izbrišu sve što je srpsko u našoj južnoj pokrajini. Taj plan im neće uspeti jer ne postoji vlast u Srbiji koja bi na to pristala“- izjavio je predsednik POKS, Vojislav Mihailović i jedan od lidera koalicije NADA.

Srpska koalicija NADA podseća da je 135 srpskih crkava i manastira srušeno ili ošteno na Kosovu i Metohiji u poslednjih 25 godina, uključujući i one koje su bile pod zaštitom UNESKA.