Srbija bi uvođenjem sankcija Rusiji ugrozila nacionalne interese

NADA
25. Maj 2022.
Srbija bi uvođenjem sankcija Rusiji ugrozila nacionalne interese

BEOGRAD - Predsednik Demokratske stranke Srbije i jedan od lidera koalicije NADA Miloš Jovanović izjavio je da Srbija ne sme da uvodi sankcije Rusiji, jer bi tako "ugrozila sopstvene nacionalne interese".

"Izgubila bi saveznika koji joj pomaže da odbrani svoje interese - od Kosova i Metohije, do Republike Srpske, pa položaja u Crnoj Gori i kvalifikacije događaja u Srebrenici", rekao je Jovanović za RTS. 

On je podsetio da je Velika Britanija pre par godina u Savetu bezbednosti UN pokušala da progura rezoluciju po kojoj bi Srbi bili označeni kao genocidan narod, ali je Rusija na to stavila veto.

"Dakle odgovor je ne, jer to nije naš nacionalni interes", istakao je Miloš Jovanović.

Na pitanje da li bi zbog toga moglo da se desi da budemo kažnjeni, lider DSS-a je odgovorio da nas ni do sada EU nije kažnjavala, i dodao da ne veruje da bismo se našli pod nekim sankcijama.

"Kao suverena država i nečlanica imamo pravo na svoj stav, ali da li bi bila malo usporena ekonomija, da li bi bilo manje investicija - sve je to moguće", naveo je jedan od lidera koalicije NADA. 

Međutim, Jovanović je kazao da smo i do sada imali krize, kao kada je korona poremetila lance proizvodnje i distribucije.

Prema njegovim, ovo nije rat Rusije i Ukrajine, ovo je rat Zapada i Rusije i u tom kontektu bi bilo ispod časti i nedostojno naše istorije da se stavimo na stranu NATO pakta.

Miloš Jovanović kaže da razume logiku i da ne treba da guramo prst u oko velikim silama, ali da treba biti čovek.

"Ako ste čovek i država i nacija, a Srbi su to uvek bili i ne bismo opstali da to nismo bili, onda bismo danas svi bili deo Turske imperije, ali hajde da malo uredimo svoje dvorište, ništa nas ne sprečava, ni Moskva ni Berlin, nezavisno od ove krize, a to ne radimo", zaključio je Jovanović.