Bez članstva Srbije u EU, saradnja kroz evropski ekonomski prostor

Miloš Jovanović
01. Jun 2022.
Bez članstva Srbije u EU, saradnja kroz evropski ekonomski prostor

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije i jedan od lidera koalicije NADA Miloš Jovanović izjavio je da se nema ništa od članstva Srbije u EU, jer se Unija neće širiti, i zato što je za Srbiju postavljen poseban uslov da prizna secesiju Kosova i Metohije.

On je, gostujući na televiziji Nova S, rekao da se Novi DSS zalaže za saradnju sa Evropskom unijom, ali bez članstva.

„Saradnja može da postoji, kao što je ima Norveška, kroz evropski ekonomski prostor. Neće ništa ni nama, ni njima faliti ako nismo članica. Trgovaćemo i dalje“, istakao je Jovanović.

Nemam problem saradnje sa Evropskom unijom, treba da imamo svaku mogući i kulturnu i akademsku saradnju, dodao je lider Novog DSS-a.

Na konstataciju novinara „hoćete Evropu po vašim uslovima“, Jovanović je odgovorio da može i po uslovima EU – „da priznamo secesiju Kosova, da uvedemo sankcije Rusiji. Ja se s tim ne slažem“.

Na pitanje novinara da pojasni Deklaraciju „Srbija mora biti velika“ koja je nedavno usvojena na Skupštini Novog DSS-a, Jovanović je rekao da ta deklaracija znači da ne želi da Srbija stalno bude u defanzivi.

„Neću da budemo u podređenom i inferiornom položaju. Srbija mora biti velika po ideji, po kulturi. Više ne pristajem da se stalno određujem prema tome šta neko misli i priča. Ja sam ponosan na to što jesam, što sam pripadnik srpskog naroda“, dodao je Jovanović.

„Znate li šta znači da Srbija bude velika – znači da hoću da imamo bolje izložbe nego Bijenale u Veneciji, lepšu zgradu opere nego što su zgrade opere u Sidneju i Oslu, hoću da zračimo kulturom i hrabrošću. Da budemo veliki po ideji i po nacionalnoj ambiciji“, naveo je predsednik Novog DSS-a.

On je kao veliku ideju naveo vojna neutralnost Srbije, ocenivši da je Srbija „Istok na Zapadu i Zapad na istoku“, a da je deo politike Novog DSS-a i odbrana Srba u regionu.

„Želim čista i uređena sela, želim da budemo veliki u kulturi, književnosti, visokom školstvu. Mi nismo narod od juče, imamo istoriju koja nam daje za pravo da gajimo tu vrstu nacionalne ambicije“, zaključio je Miloš Jovanović.