Ni na Istok, ni na Zapad

02. Jun 2022.
Ni na Istok, ni na Zapad

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je da Srbija treba da u krizi između Zapada i Rusije ostane nesvrstana jer je to, kako kaže, njen nacionalni interes, uz ocenu da kriza Srbiju neće zaobići i da treba videti kako najmanje loše da prođemo.

Jovanović je, komentarišući poruke predsednika Aleksandra Vučića u govoru posle polaganja zakletve, rekao da se u govoru nije čulo ništa novo osim kontinuiteta sa politikom koja, kako ocenjuje, nije potpuno jasna, osim da je Srbija nedovoljna velika i snažna zemlja i da mora da pliva između Istoka i Zapada.

Ali, ta ''obrenovićevska'' politika ima granice, a ova ozbiljna kriza sužava manevarski prostor, rekao je Jovanović za Tanjug.

Prema njegovim rečima, iz Vučićevog govora je ostalo nejasno krajnje određivanje Srbije i da će zemlja morati da razjasni svoju ''jasno-nejasnu'' politiku.

Ne možemo da govorimo kako Evropa nema alternativu, a da se snebivamo kada treba da uskladimo spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU, naveo je Jovanović.

On je kazao da parola ''i Kosovo i EU'' nije moguća i da Srbiju, kako tvrdi, na evropskom putu očekuje prihvatanje i priznavanje secesije Kosova i Metohije kroz, kako navodi, pravno obavezujući sporazum po modelu dve Nemačke.

Jovanović je kazao da bi bilo ''poželjno i zdravo'' da se u Srbiji otvori široka rasprava o evropskom putu, da li ta perspektiva zaista postoji i šta je cena.

Ponovio je da je stav je da Srbija treba da sarađuje sa EU i da je ta saradnja poželjna u svakom segmentu, kao i da postoji niz modela saradnje bez članstva koje, kako kaže, nije ni na vidiku.

'EU se neće širiti u dogledno vreme, svakako ne pre instutucionalne reforme EU, a to zahteva godine. Učlanjenje Srbije u EU nije na dnevnom redu na kratak rok ni dugoročno, a naše potencijalno učlanjenje moramo da platimo priznanjem secesije Kosova, rekao je Jovanović.

Komentarišući govor predsednika Vučića, Jovanović je kazao da je ''tražena mera'' da niko ne bude preterano nezadovoljan, uz ocenu da se prostor za manevrisanje sužava.

S jedne strane govori da ćemo braniti KiM, a sa druge da nismo politički neutralni. Ako je to iskren politički stav, ako smo mi zaista na evropskom putu i ako EU nema alternativu, onda je pitanje sankcija lako rešivo i treba ih uvesti, iako sam lično protiv toga, rekao je Jovanović.

Dodao je da bi uvođenje sankcija Rusiji bilo suprotno našem nacionalnom interesu, da ne bi bilo dostojne naše istorije i da bi značilo svrstavanje uz zapad koji, kaže, ugrožava interese Srbije.

Jovanović je na pitanje o razgovoru Vučića i Putina, rekao da ga raduje što je Srbija imati povoljniju cenu gasa u naredne tri godine.

Tri godine nije mali period u ovim okolnostima, to što je rečeno o ceni je više nego dobro, videćemo šta će biti, rekao je Jovanović.