Miloš Jovanović: Između Novog DSS i SNS još je veliki stepen političkog neslaganja

Danas
21. Jul 2022.
Miloš Jovanović: Između Novog DSS i SNS još je veliki stepen političkog neslaganja

Nova Demokratska stranka Srbije u subotu 23.jula, svečanom akademijom u Madlenijanumu i prigodnom izložbom obeležiće 30 godina postojanja.To je važan jubilej za nas, ne samo zato što je vreme glavno, ako ne i jedino, merilo kvaliteta već i zato što je uspeh očuvati 30 godina dug kontinuitet u delovanju u uslovima srpskog parlamentarnog života“,kaže u razgovoru za Danas Miloš Jovanović, lider Nove Demokratske stranke Srbije.

Da li će na obeležavanju godišnjice biti pozvani i bivši predsednici te stranke i osnivači?

Pozvani su naravno svi bivši predsednici i funkcioneri. Neki će doći, neki neće, poput Vojislava Koštunice koji je 2014. godine definitvno zatvorio vrata za svaku politiku i stranački rad, neki bi došli, ali neće biti u Beogradu tog dana s obzirom na godišnje odmore poput Miloša Aligrudića, a neki naprosto više nisu među nama“,

Zbog čega je DSS promenila naziv stranke u Novi DSS, da li to znači da se ograđujete od onoga što je rađeno pre vas i znači li da ste promenili i ideologiju stranke?

Blago smo modifikovali naziv stranke jer smo posle trideset godina postojanja, velikih uspona i padova kao i smene generacija, stekli pravo da otvorimo novo poglavlje iste knjige. U tom smislu ne pravimo otklon ni od čega niti se ograđujemo od bilo čega. Ponosni smo na naše nasleđe, na sve dobro što je učinjeno proteklih decenija ali smo stekli pravo i na inventar, odnosno imamo slobodu da kažemo da je u te tri decenije bilo i ponekih grešaka. Međutim, jedno ne može da nam se ospori – i kada smo možda pravili greške, i kada je bilo manje slavnih momenata, nikada nismo pretpostavljali interes stranke interesu države i naroda i ta državotvornost, uz ideologiju koja je ostala nepromenjena, nas i dalje krasi.

Osim što ste promenili ime, u vašoj stranci nema nekadašnjih istaknutih članova i kako gledate na to što su mnogi prešli u SNS?

Od kada sam izabran za predsednika stranke 2017. godine niko nije nigde otišao. Rukovodstvo koje je tada izabrano ostalo je na okupu sve do ove godine. I svi su i dalje tu, ponekad na novim funkcijama. I to je činjenica koja me raduje i koja nešto govori. A istaknuti članovi, kako kažete, koji su stranku napuštali 2008, 2014 ili 2015. možda ni nisu zasluživali da budu toliko isticani. Ali to je već neko drugo pitanje, a zapravo verovatno je samo logičan proces kada se jedna stranka godinama nalazi na silaznoj putanji kao što je to tada bio slučaj. Sve je to ne kraju krajeva ljudski što ne znači da je ujedno i vredno poštovanja.

DSS je jedno vreme bio u vlasti, da li je i vaš cilj da se ponovo tamo vratite i zbog čega ste odlučili da budete u opoziciji kada bi vas SNS i Vučić rado videli kao deo vlasti?

Naravno da nam je cilj da preuzmemo odgovornost i da budemo vlast kako bismo sprovodili našu politiku. To ne krijem. Sasvim suprotno, upravo za to i tražim poverenje građana i što brže bude rasla podršku koju nam građani daju to ćemo pre taj cilj ostvariti. A inače ne znam otkud vam ideja da bi nas „SNS i Vučić rado videli kao deo vlasti“? Ja to nikada nisam čuo niti nas je ko zvao. Oni imaju svoju većinu. Pri tome, i to je ono što je jedino važno, još uvek je između nas stepen političkog neslaganja veći nego stepen političkog slaganja. I još uvek je puno nedorečenosti u njihovom političkom delovanju. Žao mi je što je tako, ali je tako. Zato nama samo preostaje da u budućnosti i dalje jačamo.

Šta znači konstruktivna opozicija, odnosno da ste opozicija vlasti, a ne državi?

Ne znam šta znači ta sintagma i ne upotrebljavam je. Mi ćemo kritikovati, kada treba i najoštrije moguće, sve što smatramo da ne valja a nećemo nikada imati problem da podržimo ono što nam se čini ispravnim i što je, iz naše perspektive, u skladu sa državnim i nacionalnim interesima. Krajnje jednostavno i logično kada se politikom bavite zbog politike, ideja i vizije. A vi to nazovite kako god želite.

Da li će koalicija Nada imati jedan ili dva poslanička kluba?

Imaćemo jedinstveni poslanički klub Srpske koalicije NADA koju čine Novi DSS i POKS Vojislava Mihailovića.

Da li ste zainteresovani za mesto potpredsednika parlamenta Srbije?

Lično nisam, ali naši partneri iz POKS-a jesu i u tome ih podržavamo, jer kao lista na to imamo pravo, s obzirom na rezultat koji smo postigli.

Naprednjaci su najavili da će vlada biti manjinsko inkluzivna, da li je za vas to prihvatljivo?

Uopšte me ne zanima kakva će biti Vlada i ko će u njoj sedeti. Niti to od nas zavisi u ovom trenutku. Zanima me samo kakvu će politiku voditi. Da li će nas i dalje zamarati i vređati našu inteligenciju fantazmagorijama o evropskim integracijama ili nekakvim „vrednostima“, kakvu će kosovsku politiku voditi, kako će se boriti protiv korupcije, da li će se konačno definisati ozbiljna razvojna politika zemlje, da li će konačno biti konzistentne politike u oblasti kulture i prosvete, dokle ćemo i kako ćemo više sa kancerom partijske države…

Za koje odbore u skupštini je zainteresovana vaša stranka i šta će biti vaši prvi predlozi?

Nismo za sada o tome razgovarali, niti razmišljali da budem iskren. Što se zakonodavne aktivnosti tiče, prvo ćemo predložiti izmene Zakona o lokalnim izborima kako bi precizirali neke stvari i onemogućili da se ponavljaju mučne scene, poput one sa druge sednice gradske skupštine kada je celokupna opozicija – osim nas – napustila salu, a da ni sama ne zna zbog čega je to zapravo uradila, a vladajuća većina poslovično loše i neprimereno odreagovala. To vam je tako kada spojite politikanstvo i šibicarenje sa jedne, i bahatost i nestručnost sa druge strane. Mi bismo da ne bude više ni jednog ni drugog. Pored toga ćemo obnoviti naš predlog Zakona o vojnoj neutralnosti, izmene Zakona o Srpskoj književnoj zadruzi i mnogo drugih predloga.

Da li ćete biti  poslanik i ako hoćete da li ćete zamrznuti funkciju profesora na fakultetu?

Biću, neko vreme svakako. Neću tražiti mirovanje na Fakultetu, jer mi je to posao. Taj posao volim, od njega živim, a i vreme je da pokušam da u njemu napredujem. Kada budemo u situaciji da preuzmemo odgovornost i budemo u izvršnoj vlasti, biće drugačije.