Preispitati evropski put Srbije

26. Jul 2022.
Preispitati evropski put Srbije

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS) Miloš Jovanović izjavio je da je potrebno da se preispita ideja o evropskom putu Srbije, istakavši da sada više nema dileme da se za ulazak Srbije u EU traži priznanje secesije Kosova i Metohije.

Jovanović je gostujući na televiziji Nova S, rekao da je DSS od 2008. godine govorio da je priznanje secesije uslov, a da sada, posle nedavne izjave nemačkog kancelara Olafa Šolca, to više niko na srpskoj političkoj sceni ne može da demantuje.

„Treba otvoriti raspravu u društvu, jer i ova vlast, kao i ona koja je bila 2008. godine, i dalje govori o ubrzanju evropskog puta i bezalternativnom putu u EU. Danas ta EU, još, pored priznanja secesije, traže i uvođenje sankcija Ruskoj federaciji“, dodao je lider Novog DSS-a.

On je kazao da razume kupovinu vremena od izbora povodom ukrajinske krize i zahteva da Srbija uvede sankcije Rusiji, ali samo ako se ima jasan plan šta činiti.

Jovanović je izrazio nadu da vlast neće uvesti sankcije Ruskoj federaciji, dodavši da bi u slučaju da se to dogodi, pozvao simpatizere Novog DSS na ulične proteste.
Povodom konstituisanja Skupštine Srbije naredne nedelje, Jovanović je rekao da će Novi DSS kritikovati sve što smatra da je loše, ali i podržati stvari koje su dobre, ili koje je vlast od njih preuzela.

„Ako podrže uvođenje vojnog roka, a mi smo prvi to predložili, naravno da ćemo podržati. Pa, neću valjda reći, e sad ne glasam za to jer je Vučićeva stranka to formalno pokrenula u Skupštini“, zaključio je predsednik Nove Demokratske stranke Srbije.