Потписани споразуми о сарадњи са француским компанијама које су најурене из Париза и Берлина

ДСС
16. јул 2019.
Потписани споразуми о сарадњи са француским компанијама које су најурене из Париза и Берлина

Градски одбор Београда Демократске странке Србије позива на опрез и скреће пажњу грађана и стручне јавности да ће бити потребно стално пратити реализацију економских споразума закључених приликом посете француског председника Макрона Србији.

То се посебно односи на меморандум о разумевању између Београдског водовода и канализације и компаније Веолија и споразум са компанијом СУЕЗ о изградњи депоније у Винчи. Довољан разлог за велики опрез пружа неповољно искуство других држава са компанијама Веолија и СУЕЗ.

Лоше искуство управо са компанијама Веолија и СУЕЗ, са којом је закључен меморандум о сарадњи, имали су Париз и Берлин, који су раскинули сарадњу и водоводе вратили у потпуно власништво државе. У Румунији је Национални директорат за антикорупцију покренуо истрагу против посредника који су радили у интересу компаније Веолија. Будимпешта је због приватизације претрпела штету од око 4 милијарде евра и вратила водоснабдевање у јавно власништво.

Ми такође предлажемо да град Београд још једном размотри такву врсту сарадње са приватним компанијама обзиром да су искуства земаља из окружења више него неповољна и мишљења смо да велики комунални системи у граду Београду треба да остану у јавном власништву.