Срамно понашање Вучића и Савеза за Србију током посете Макрона

Данас
17. јул 2019.
Срамно понашање Вучића и Савеза за Србију током посете Макрона

Председник Демократске странке Србије Милош Јовановић изјавио је да се чини да је после посете Емануела Макрона Србији, Француска спремна да прихвати неку врсту договора до кога би дошло у директном дијалогу Београда и Приштине.

Јовановић је у изјави за Данас навео да изгледа да се по томе позиција званичног Париза делимично разликује од позиције Немачке, али је додао и да Француска и даље сматра да је Косово независна држава и да је учествовала у сецесији те српске покрајине.

Оцењујући Макронову посету, председник ДСС-а је казао да је он након "огромног дипломатског гафа из новембра 2018. са обележавања годишњице Првог светског рата", сада послао "очекиване поруке српској јавности".

Поводом питање европских интеграција, Јовановић је казао да је Макрон рекао јасно оно што и јесте логично - нема проширења док ЕУ, која је у дубокој кризи, не реши своје проблеме.

Милош Јовановић, констатује за Данас да су и СЗС и председник Србије Александар Вучић показали „срамно, јадно и бедно понашање током посете Макрона“.

– СЗС и генерално опозиција показују неваспитање када у маниру слуга одлазе код страних амбасадора и кукају на своју државу. Не разумем захтеве страним дипломатама да нам помогну у нечему што су наше унутрашње ствари – када имате кућне проблеме, не идете на кров зграде да их обзнањујете. Што се мене тиче, можемо да се, не дај боже, кољемо међусобно на улицама, никада ништа ружно нећу рећи странцима о политичким противницима… Запад не занимају жалбе да су овде медијски услови лоши, да демократија не функционише, њих занима да се понашамо у складу са оним што су приоритети њихове спољне политике, напомиње наш саговорник.

Према мишљењу председника ДСС, Вучић је, такође, испољио „провинцијални дух“ када је пред Макроном иронично поменуо „ингениозне захтеве опозиције“ и слично.