Позив Харадинају да у својству осумњиченог да исказ Специјалном суду за ратне злочине на Косову политичка је одлука промотера косовске независности

ДСС
20. јул 2019.
Позив Харадинају да у својству осумњиченог да исказ Специјалном суду за ратне злочине на Косову политичка је одлука промотера косовске независности

Да Рамуш Харадинај није до сада већ два пута, 2008. и 2012 године, од стране Хашког трбунала правоснажно ослобођен ранијих оптужби за извршене ратне злочине, уручивање позива Специјалног суда да да исказ у својству осумњиченог би могло да се назове добром вешћу. Несумњиво је да се ради о политичкој одлуци спонзора косовске сецесије и покушају да се уклони или макар политички маргинализује тврдокорни вођа некадашње ОВК, данас вођа косовских сепаратиста, а предност да кооперативнијим Тачију.

Овако, ако Харадинаја и стигне заслужена казна, што је сасвим неизвесно, то неће бити због закаснеле правде, већ само зато сто представља реметилачки фактор брзог наставка дијалога о коначном статусу Косова и Метохије, односно процеса за који је наложено да се заврши признавањем сецесије Косова од стране Србије, на целокупној или велико већинском делу територије покрајине, потписивањем правно обавезујућег споразума са косовским сепаратистима.

То је циљ не само САД, Немачке, Француске и других земаља Европске уније које су признале сецесију Косова и Метохије, већ исто тако и оних које то до сада нису, јер би им споразум Србије са сецесионистима и давање сагласности на чланство Косова у УН омогућио да и оне признају отцепљење Косова без угрожавања сопствених интереса и могућности одбране од сепаратистичких тенденција у сопственим државама.

Једино што сви они губе из вида, а чини се и српска власт са Александром Вучићем, доказаним компромисером на њеном челу, јесте одлучност српског народа да не прихвати признавање сецесије своје јужне покрајине у било каквој форми и Демократска странка Србије је уверена да ће то бити од пресудног значаја.

Информативна служба ДСС                                  20.7.2019.