Јовановић: Непотребан захтев СЗС за сусрет са Макроном

Данас
23. јул 2019.
Јовановић: Непотребан захтев СЗС за сусрет са Макроном

Прво, не ради се овде ни о каквом скупљању „јефтиних политичких поена лажним патриотизмом“.

То је нешто чиме се ни ја, нити странка коју водим, никада нисмо бавили која год да је тема у питању. Друго, разлог молбе дела опозиције, односно Савеза за Србију, за сусрет са Емануелом Макроном није лежао у томе да се француском председнику изнесе виђење „другачије спољне политике од Александра Вучића“, како наводи господин Стефановић, већ да му се првенствено, а заправо искључиво, предоче чињенице о „забрињавајућем погоршању стања демократије“ и „захтевима за слободним и фер изборима који су подржани на вишемесечним масовним протестима у Београду и широм земље“, како је уосталом и назначено у писменом захтеву СЗС, каже за Данас Милош Јовановић, председник Демократске странке Србије, одговарајући на тврдње Борка Стефановића, потпредседника Странке слободе и правде, да „Јовановић не жели да види реално стање у Србији, као ни важност заступања другачије спољне политике“ од председника Александра Вучића.

Стефановић, који је и члан Председништва СЗС, у писаној изјави је реаговао на оцене Јовановића да СЗС не зна шта је држава, те да се „не износи прљав веш пред странце“, истичући: „Као што се боримо против Вучићевих неистина у Србији, морамо се борити и против Вучићевих неистина у свету. Сви државници који долазе у Србију морају чути реалну слику, морају знати да Србија по извештају Фридом хауса више није међу слободним земљама“. Он је нагласио да „сви добро знају да је Вучићева спољна политика распродаја странцима свих државних националних ресурса и на тај начин куповина ћутње страних званичника о стварној ситуацији у Србији“.

„Да ли то значи, према господину Јовановићу, да ми треба да останемо неми по овим питањима? Да ли то значи да грађане Србије пред странцима треба да представља искључиво Александар Вучић“, упитао је Стефановић. Он је поручио и да „ћемо се ми за своју слободу сами изборити – без Вучићевих синекура и стране помоћи, међутим, то не значи да се нећемо за истину, слободу и правду борити и кроз дипломатске односе са страним званичницима, свако то сматра излишним, покушава да покупи јефтине политичке поене лажним патриотизмом“.

С друге стране, Милош Јовановић сматра да је био вишеструко непотребан захтев дела опозиције да се сусретну са француским председником током његове посете Београду.

– Такав захтев је, за почетак, понижавајући за саме иницијаторе, који тражењем помоћи од странца признају да су неспособни и немоћни да се изборе са проблемима који постоје у њиховој земљи. Он је, затим, најблаже речено, крајње наиван, јер Емануел Макрон свакако зна право стање и оно га апсолутно не занима док су геополитички и економски интереси његове земље задовољени у довољној мери. Коначно, такав захтев је једноставно речено неваспитан. Зрели и озбиљни народи, односно њихове елите, такве ствари напросто не раде. Проблеми о којима је реч представљају нашу унутрашњу ствар и они се не износе пред странца. Уосталом, само ми, и можемо, и морамо да их решавамо, каже председник ДСС.

„Вазална свест“

Милош Јовановић тврди да је „подједнако недостојанствено и понижавајуће када истовремено и председник Србије, Александар Вучић, пред страним званичником подругљиво и иронично коментарише српску опозицију – „јер какве год да су, и српска опозиција, и српска власт су наше и пред туђином се не смеју извргавати руглу јер тиме извргавамо руглу сами себе“. Јовановић истиче да су „нажалост, све то појавни облици наше садашње вазалне свести – она је по природи ствари слугерањска према јачем, а ауторитарна према слабијем и као таква никада господска нити демократска, и то је једна од најважнијих ствари коју морамо да почнемо колективно да мењамо“.