Републички јавни тужилац је дужан да поступи по закону

ДСС ИНФО
03. август 2019.
Републички јавни тужилац је дужан да поступи по закону

Током досадашњег развоја афере „Прислушкивање“ јавност је на основу презентованих докумената БИА, са којих је по члану 26 Закону о тајности података опозвана ознака тајности, обавештена да је садашњи председник Републике у време док је био лидер опозиционе странке био прислушкиван, при чему у краћем временском периоду деведесетих година – незаконито. Председник је у свом јавном наступу изнео доказе да је законито прислушкиван и од 2007. године преко трећих лица, али и тврдњу да је то чињено „перфидно“ , односно да су службе безбедности биле политички злоупотребљене.

Са друге стране, народни пославик Војислав Шешељ је изнео тврдњу да је Александар Вучић у време када је био у опозицији купио опрему за прислушкивање телефонских разговора и да је, поред осталих, снимао разговоре председника Републике Тадића и Томислава Николића.

Демократска странка Србије захтева од Републичког јавног тужиоца да испуни обавезу из члана 6. Законика о кривичном поступку о „дужности предузимања кривичног гоњења када постоје основи сумње да је учињено кривично дело“. Да би то учинио у односу на лица која уживају имунитет, Републички тужилац је дужан да Народној скупштини поднесе захтев за одобрење покретања кривичног поступка, како би им био одузет имунитет неповредивости и како би била покренута истрага. Измештање афере „Прислушкивање“ из медија у надлежне државне институције је врхунски јавни интерес и једини начин да се дође до пуне истине.