Политичко-урбанистичке незналице уништавају Београд

ФОТО: Мондо; Стефан Стојановић
05. август 2020.
Политичко-урбанистичке незналице уништавају Београд

Планом генералне регулације зелених површина Београда, који је освојио прву награду на 28. Међународном сајму урбанизма, предвиђено је повећење јавних зелених површина Београда за 8000 хектара, а учешће градског зеленила на простору града до 2025. са постојећих 15 на 25 процената.

Имајући у виду претходне податке и реалне потребе грађана да се побољшавају услови живота у Београду, потпуно су неприхватљиве активности градске власти које уништавањем зелених површина за корист инвеститора наносе несагледиву штету јавном интересу.

После недавног уништења централне зелене површине стамбеног насеља Браће Јерковић ради изградње тржног центра немачког глобалног ланца супермаркета „Лидл“, планира се сеча више од 30 хектара шуме Кошутњак у комплексу „Авала филма“ ради изградње 420.000 квадрата стамбених објеката и 150.000 квадрата комерцијалних, чиме се инвеститору омогућава нето добит од око 600 милиона евра само на продаји станова.

Чињеница да Урбанистички завод Београда за кратко време доноси два планска документа која су у супротности један са другим указује да су грађани жртве системске корупције и политичко-урбанистичке мафије, да градска власт не штити јавни интерес, већ из коруптивних разлога подржава штеточински инвеститорски урбанизам.

Градски одбор Демократске странке Србије подржава потписивање петиције „Иницијатива сачувајмо Кошутњак“ и захтева од градских власти да се одбаци Елаборат за план детаљне регулације комплекса „Авала филма“ на Кошутњаку и да се приступи изради новог плана у складу са законом и у интересу грађана Београда.