ДСС не подржава реизбор градоначелника Новог Сада (видео)

ДСС Нови Сад
22. септембар 2020.
ДСС не подржава реизбор градоначелника Новог Сада (видео)

Бојан Радојевић, председник Одборничке групе Демократска странка Србије – Милош Јовановић у Скупштини Града Новог Сада, је на данашњој седници Скупштине Града образложио разлоге зашто Одборничка група ДСС неће гласати за избор Милоша Вучевића на место градоначелника Новог Сада у трећем мандату. Он је рекао да се неће освртати на смицалице и процедуралне детаље који су претходили овој седници Скупштине Града, него да ће образложити два најважнија разлога зашто ДСС не подржава овај реизбор.

„Нећемо подржати избор Градоначелника, заменика градоначелника и чланова Градског већа због тога што се не слажемо са приоритетима градске политике у Новом Саду коју континуирано спроводи ова власт,” – нагласио је Радојевић. Он је даље појаснио да у експозеу кандидата за градоначелника није споменут проблем функционисања градске инспекције у Новом Саду која не функционише добро и која издаје „трајне привремене” употребне дозволе за објекте у Граду, да је градска саобраћајна политика застарела и да се проблем саобраћајних гужви не може решити куповином нових аутобуса него, као што је закључила и Студија саобраћаја новосадског Факултета техничких наука, увођењем елемената шинског саобраћаја. Нови Сад треба да настави да ради на изградњи пречистача отпадних вода, али да се прво мора направити одвод до локације будућег пречистача. Радојевић је даље навео да градска власт не ради ништа по питању загађења ваздуха у граду, а да члан градског већа чак и не зна да саобраћај није највећи загађивач ваздуха него да су то индивидуална ложишта. Он је истакао да је понуда да се прикључци за гас купују на 36 месечних рата „цинична” и да ће тек када буде прикључак на гас коштао један динар доћи до значајнијих резултата у смањењу загађености ваздуха у Новом Саду. Даље је наставио истакавши да је амброзија велики проблем и да Град мора да се ухвати у коштац са тим изазивачем алергија код готово половине становника Новог Сада. Навео је и да је градско грађевинско земљиште ограничен ресурс, да Нови Сад мора да почне да бира квалитетније инвеститоре који ће донети боље плаћена радна места и да Нови Сад не користи довољно информатичку индустрију која има седиште у граду, рекавши да се чини да „новосадска ИТ индустрија и Град функционишу у паралелним световима без додира” и да се у граду не користе паметна решења која та индустрија продукује.

Као други разлог зашто Одборничка група ДСС не подржава избор нове – старе градске власти је чињеница да су на претходним изборима грађани указали поверење и гласали и за предизборни програм ДСС и да ти гласови одборнике обавезују да инсистирају на реализацији тачака тог програма. Радојевић је нагласио да ће они из ДСС покушати да артикулишу захтеве и проблеме и свих оних грађана који нису изашли на претходне изборе, јер су мислили да немају за кога да гласају, те да ће бити и њихов гласу у Скупштини Града Новог Сада.

„Били смо добра ванпарламентарна опозиција која је радила у интересу грађана Новог Сада у претходне четири године, наредне четири године трудићемо се да квалитетно радимо у интересу грађана Новог Сада као парламентарна опозиција, а после тога желимо и да постанемо добра градска власт”, – закључио је Радојевић.