"Њихова основна грешка је ФИКСАЦИЈА НА ВУЧИЋА": Јовановић (ДСС) о изборима, дијалогу, критикама на рачун опозиције и да ли је одустао од кандидатуре за председника Србије

Милош Јовановић - БЛИЦ
07. фебруар 2021.
"Њихова основна грешка је ФИКСАЦИЈА НА ВУЧИЋА": Јовановић (ДСС) о изборима, дијалогу, критикама на рачун опозиције и да ли је одустао од кандидатуре за председника Србије

С обзиром на стање у опозицији и односе који постоје, чини ми се да је илузорно очекивати једног, заједничког председничког кандидата. Уосталом, нисам сигуран ни да је то природно или пожељно. Опозиција је у политичком смислу прилично шаролика и не видим како нити зашто би се те политичке разлике занемариле, каже у разговору за "Блиц недеље" Милош Јовановић, лидер Демократске странке Србије (ДСС).

Демократска странка Србије удружила се с ПОКС-ом, пришла су вам и нека удружења грађана. Јесте ли задовољни како се ствари засад одвијају?

- Идемо корак по корак. Важно је било започети окупљање око једне политике која је јасно дефинисана и као национална и као демократска. Оно што нас посебно чини задовољним је добра атмосфера у којој смо све ово почели да градимо и одличан одјек на који је потписивање споразума наишло.

Шта је то на чему сте се нашли? Шта има ДСС што ПОКС нема и обрнуто?

- Нашли смо се на политици и платформи коју смо лако заокружили јер смо идеолошки јако блиски. Од промене изборног система како бисмо коначно омогућили грађанима да своје представнике бирају по имену и презимену, што ће представљати важну, радикалну промену политичког система у овој земљи, преко борбе против корупције до изузетно значајних питања културе и идентитета српског народа и у оквиру тога једног суштинског питања од историјског значаја - а то је питање монархије и њеног поновног успостављања - грађанима нудимо једну свеобухватну визију са низом конкретних мера.

Шта је идеја укрупњавања? Да ли је то можда заједнички излазак на изборе?

- Идеја и циљ је да се грађанима, у овој потпуно затрованој атмосфери, понуди истинска алтернатива. Ми смо платформу тако и назвали: национално-демократска алтернатива или скраћено НАДА! Нација и демократија су овде неодвојиви појмови и потребно је јасно рећи људима да је могуће бити и патриота и уједно се залагати за правну државу и поштовање институција. Могуће је бранити Републику Српску или Србе у Црној Гори, а не дозволити да се у Београду бесправно руши са фантомкама на глави, а да притом полиција не реагује на позиве грађана. Могуће је рећи Косово је Србија и истовремено не дозволити да се без икакве дозволе и мимо свих прописа гради насред Панчићевог врха. Могуће је јачати економију и фискално консолидовати државу, а не дозволити овакво ширење корупције и богаћење страначких кадрова! Не само да је могуће, него једно не може ићи без другог.

 

мате ли истраживања, шта она кажу?

- Никада се нисам претерано бавио истраживањима која се односе на рејтинг странака. Чак и данас не разумем до краја ту потребу да се константно проверава рејтинг јер заправо он ништа не мења и нимало не утиче на понашање: какав год нам био рејтинг, ми свакако морамо много да радимо и да дамо све од себе да задобијемо поверење грађана - и то је једино важно. Уосталом, на крају се рачуна искључиво изборни резултат, а не некакав "рејтинг". Зато радимо најбоље што умемо и не осврћемо се на остало.

Ви сте пре два месеца најавили да се спремате за председничке изборе. Да ли тај план и даље важи?

- Председнички избори су јако важни јер пружају прилику да се издигнемо из овог политиканстког блата у који смо претворили целокупну политичку сцену. Пружају прилику да се, поред једне биографије, грађанима понуди истински програм и визија земље. Пружају прилику и да се примером покаже како треба да изгледа једна нормална и пристојна, а истовремено озбиљна, промишљена и енергична политичка борба. И зато се за те изборе спремамо и лично нећу имати проблем да понесем ту одговорност. Нико се од нас не бави политиком из хобија или зато што му је досадно у животу. Хоћемо да мењамо ствари у овој земљи и хоћемо да преузмемо одговорност за вођење државних послова.

Да ли мислите да је боље да читава опозиција има једног кандидата или да, ипак, буде више њих?

- С обзиром на стање у опозицији и односе који постоје, чини ми се да је илузорно очекивати једног, заједничког, кандидата. Уосталом, нисам сигуран ни да је то природно или пожељно. Опозиција је у политичком смислу прилично шаролика и не видим како нити зашто би се те политичке разлике занемариле. Лично не бих никада могао да подржим било кога ко сматра да је у Сребреници почињен злочин геноцида, неког ко нема јасан став када је у питању сецесија јужне српске покрајине или неког коме је ЕУ важнија од рођене мајке. Као што не би било логично да рецимо иницијатива "Не давимо Београд" подржи мене. Зато и мислим да је важно вратити политику у политику и изаћи из замке коју је део опозиције бесмислено и крајње штетно покушао свима да наметне и која се огледа искључиво у фиксацији на Александра Вучића. То лудило је на крају попримило такве размере и помало тоталитаристичке обрисе, да човек више не може слободно да каже ни да је вакцинација добро организована, а да га не дочека салва критика и увреда на појединим порталима што је донекле искусио и господин Кесић. На то лудило, на ту црно-белу слику не пристајем јер не само да никада није тачна, већ није нимало здрава за једно друштво.

Присуствовали сте састанцима опозиције које је иницирала Тадићева СДС. Како изгледају ти састанци и шта генерално мислите о дешавањима у опозицији?

- Ти састанци су врло коректни и заиста се одржавају у доброј вери. Све су то људи с којима се може нормално разговарати. Уосталом, неке минималне резултате смо већ постигли - овде првенствено мислим на РТС, где је некакав помак направљен - и сада треба наставити даље. У вези с тим очекујемо још један разговор са руководством РТС-а који је обећан још јесенас.

Против сте укјучивања Европске уније у дијалог власти и опозиције око изборних услова. Изгледа, ипак, да сами не можемо. Да ли то значи да ДСС неће учествовати у разговорима?

- Кажете да сами не можемо, а нисмо ни покушали! Наравно да сам против тога да своје слабости, мањкавости, каткад и међусобне нетрпељивости износимо пред странцима! И није битно одакле ти странци долазе, ЕУ, Русије или Кине... то се напросто не ради. Реч је о нашим проблемима, нашим унутрашњим питањима и елементарно васпитање, као и достојанство државе, налажу да их решавамо међу собом. У том смислу чак није битно да ли ћемо те наше проблеме решавати на лакши, цивилизован начин или на тежи начин, тучом и улицом. Битно је да само ми можемо да их решимо и да ћемо само тако проћи пут (само)сазревања и стицања истинске демократске културе. Све остало би биле недостојне и по дефиницији неефикасне пречице. И чуди ме како сви, тако олако, прихватају страно посредовање. Као да смо неко племе... Па ми смо 1992. године имали округле столове власти и опозиције без било каквог страног мешања.

Као француског студента морам да вас питам за састанак председника Србије и Француске. Чули смо лидере опозиције који критикују Емануела Макрона и кажу да грађани Србије немају ништа од тога.

- Немам шта да критикујем или да хвалим председника Француске. Он се бави проблемима и судбином своје земље како мисли да треба и то је његова ствар. И мој став о томе је неважан. С друге стране, важно је шта Србија може да извуче за себе из свих тих билатералних односа. У том смислу, сваки сусрет са страним званичницима је значајан - нарочито када се одржава на највишем нивоу. Ја сам врло пажљиво саслушао заједничку изјаву два председника и у ономе што је рекао Емануел Макрон има неколико ствари које би нам могле бити од користи, како у борби за очување наших националних интереса - на првом месту мислим на одбрану територијалне целовитости наше земље - тако и економски. Мислим да је добро да став западних сила у вези са нашом јужном покрајином не буде истоветан. Свако флексибилније схватање начина на који може да се реши косовска криза нама иде у прилог. Оно по дефиницији чини да ће притисак Запада на нас бити слабији него што би био када би сви мислили као Немачка. Утолико нам повећава маневарски простор и вероватно даје на времену. А о решењу не морам да трошим речи - записано је у Уставу Републике Србије и Резолуцији 1244 СБУН.

Војни рок није превазиђен концепт

Зашто подржавате враћање војног рока? Зар тај концепт није превазиђен?

- Наравно да није превазиђен. Напротив, у многим земљама се размишља о враћању обавезног служења војног рока. Шведска је недавно то и учинила како би могла да изврши попуну својих одбрамбених снага. Што се нас тиче, враћање војног рока несумњиво повећава одбрамбену способност земље, што је за Србију, с обзиром на геополитички контекст, од највећег значаја. Што војно будемо јачи, то ћемо више бити у могућности да истовремено очувамо наше националне интересе и мир. А нама је мир, и то дуги мир (да не кажем вечни), заиста неопходан како бисмо се даље развијали и дизали ниво у сваком погледу - од економије до културе у најширем смислу те речи.

Држава се добро бори у пандемији

Како оцењујете начин на који се власт бори против короне од почетка кризе до данас?

- Мислим да се наша држава добро борила и добро показала у овој пандемији. Заправо, то су чињенице и оне ме као грађанина ове земље и као Србина чине срећним. Наравно, још није ништа готово, али се надам да ћемо ускоро почети да излазимо из овог стања. И не мислим да ову тему треба политизовати на било који начин. Ви сте ме питали како се власт борила, а ја сам вам одговорио да се држава добро борила. На оваквим темама је важно правити ту разлику.

Јесте ли се вакцинисали?

- Као све колеге са Правног факултета, пре неколико недеља сам добио позив да се пријавим за вакцинацију и недуго затим сам примио кинеску вакцину. И искрено се надам, из тог професионалног угла, да ћемо се што пре вратити у амфитеатре и уживо предавати студентима без маски на лицу јер ми је то био један од важнијих мотива за вакцинацију.