Рушење Крунске

ДСС Београд - Марко Сарић
09. фебруар 2021.
Рушење Крунске

Одлука градских власти Београда о рушењу и рушење бесправно надзиданог објекта у улици Крунској 79 улива наду да ће нешто почети да се мења у погледу односа власти према бесправној градњи како на Врачару, тако и на целокупној територији Београда и Србије.

Oчекујемо коначно да се надлежни органи истински обрачунају са бесправном градњом која је урбанизам Београда учинила у многочему апсурдним и нефункционалним и чије су последице у погледу свеукупног квалитета живота – зелених површина, осунчаности и проветравања, квалитете ваздуха, простора, паркинг места, ширине тротоара, густине насељености, естетике и очувања арихитектонског наслеђа -   катастофалне.

Зато пракса рушења нелегално изграђених и нелегално надзиданих објеката тј. елементарно поштовање закона мора да се настави као што је потребно наставити са очувањем архитекстонског наслеђа српске престонице за шта добар пример и праксу пружа стављање под заштиту Крунског венца, Крунске и Смиљанићеве улице.

Међутим, ништа од наведе и свакако хвале вредне праксе неће бити довољно ако се истовремено не испита и рад градског Секретаријата за озакоњење јер су многи нелегални објекти озакоњени без правног основа, попут објекта у Јадранској улици где је инсвеститор уместо предвиђених пет сазидао објекат од осам спратова. 

Такође снажно апелујемо да се поред заштите појединих урбанистичких целина коју врши Завод за заштиту споменика културе града Београда истовремено не руше, зарад приватног интереса инвеститора, вредне зграде у већ заштићеним зонама попут зграде Завода за фофтограметрију у улици Адмирала Гепрата 14.