ДСС и ПОКС: Истополно партнерство регулисати законом, али не као брак

НАДА
12. фебруар 2021.
ДСС и ПОКС: Истополно партнерство регулисати законом, али не као брак

Национална демократска алтернатива НАДА, коју чине Демократска странка Србије и Покрет обнове краљевине Србије саопштила је данас да је потпуно неприхватљиво увођење новог правног института тзв. истополних заједница у правни систем Србије на начин како је то предвиђено, јер се њима истополно партнерство фактички озакоњује као истополни брак.

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог Србије позвало је заинтересоване да учествују у јавним консултацијама за израду текста Нацрта закона о истополним заједницама, уз објављивање Полазних основа за израду тог нацрта који ће потом бити прослеђен парламенту на усвајање.

„Оно што је свакако могуће јесте да се законом уреде могућност и услови закључивања и раскидања споразума о истополном партнерству у форми јавнобележничке потврђене изјаве, којом би партнери утврдили међусобне материјалне и нематеријалне обавезе и остварили права којим би се решили одређени практични проблеми са којима се истополни партнери могу суочити у свакодневном животу“, наводи се у саопштењу.

ДСС је додао да се предлогом да се истополне заједнице заснивају регистровањем код матичара „у циљу остваривања заједнице породичног живота“ по истом поступку као што се закључују бракови, „практично озакоњује истополни брак“.

„На жалост, иде се и даље, па је и партнерима који имају децу коју издржавају допуштено заснивање оваквих заједница, чиме су широм отворена врата за даљи корак – утврђивање права на усвајање деце“, навела је ДСС.

Та странка је истакла да је несумњиво потребно да се прописима регулишу одређена права и односи истополних партнера попут имовинских, наследних, пореских, као и права у случају болести, социјалног и пензионог осигурања.

„Међутим, изједначавање са брачним заједницама апсолутно је неприхватљиво јер би, уништавањем и разградњом класичних, већинских и логично дубоко укорењених модела породице и вредности друштва, произвело погубне и далекосежне последице“, наглашено је у саопштењу.