Јовановић: Остајем при ставу да се кандидујем за председника Србије

Милош Јованоивћ
15. март 2021.
Јовановић: Остајем при ставу да се кандидујем за председника Србије

1. Да ли груписање око платформи за дијалог власти и опозиције значи и груписање око председничког кандидата

Апсолутно не. Једно није ни у каквој вези с другим нити мозе бити.

2. Да ли је током преговора око платформе тринаест или већ колико странака било речи о могућем председничком кандидату и ко би то могао да буде.

Наравно да није. То није био предмет разговора нити је могао да буде јер су ту политичке организације које имају различите идеологије, нарочито у односу на нас.

3. Има и неких спекулација да сте одустали од потписивања заједничке платформе за међустраначки дијалог управо зато што није подржана ваша кандидатура за председника. Има ли у томе истине или је заиста нешто друго по среди ?

Има спекулација и да је Елвис Присли жив али ја ипак нисам склон да томе поверујем. Разумем да је, након наше бајне политичке елите, ријалити логика обузела и новинаре али хајде да се ипак мало уозбиљимо. Зар стварно мислите да је то место где бих тражио политичку подршку за своје идеје? Ја сам на неком од првих састанака у прошлости рекао да се ту, у политичком смислу, осећам као прасе у Техерану. Другим речима, све су то пристојни и коректни људи с којима је могуће договарати се о изборним условима али све су то људи који другачије и најчешће супротно размишљају од мене о низу тема – од питања европских интеграција до питања Сребренице, војног рока или споменика Стефану Немањи.

А потпис на документ нисмо ставили јер су наше колеге у последњем тренутку мимо нас одлучиле да додају захтев за раздвајањем избора за који ми држимо да је несврсисходан и да ће чак бити контрапродуктиван.

4. Остајете ли при ранијем ставу да се кандидујете на председничким изборима и које странке би могле да стану иза вас?

Остајем. Рекао сам више пута да су председнички избори прилика да се издигнемо из овог политикантског блата у који смо претворили политичку сцену. Они су прилика да вратимо политику у политику, да вратимо озбиљност, да изнесемо пред грађане политичку визију. А подршку за то, када у оквиру странке будемо донели коначну одлуку, тражићу од грађана и народа у Србији а не од политичких партија.

5. Зашто вам смета захтев за раздвајање избора?

Изнели смо детаљне и потпуно утемељене аргументе на састанцима. Није ред да их износим и овде. Једино што ћу реци је да ми се чини да опозиција неретко са великим талентом ради у корист своје штете што никако није добро. Нажалост, као када су вођени протести пре две године, као када се отворило питање бојкота, ни сада, поводом поменутог захтева, нисам успео да пресудно утичем. Али лекцију сам одавно научио па се више много не узрујавам и покушавам да останем по страни. И чиним то тим пре што вас после исти ти, којима сте људски и у доброј вери износили аргументе, по правилу нападају баш у оној мери у којој се испоставило да сте били у праву.

6. Да ли подржавате све остале захтеве тринаест странака и ко ће у ваше име на преговоре са Дачићем?

Подржавамо. Што се преговора тиче, на њих ћемо ићи потпредседник странке Дејан Шулкић и ја.