ПОЧЕТИ СА ИЗГРАДЊОМ БОТАНИЧКЕ БАШТЕ

ДСС НОВИ САД
09. април 2021.
ПОЧЕТИ СА ИЗГРАДЊОМ БОТАНИЧКЕ БАШТЕ

Демократска странка Србије позива да се започне са изградњом давно планиране новосадске Ботаничке баште.


„Пре готово пола века говорило се о томе да би Нови Сад требало да има Ботаничку башту”, изјавила је проф. др Ружица Игић, покрајински посланик и члан Главног одбора ДСС гостујући недавно на РТВ-у, „али до реализације пројекта није још увек дошло”. Седамдесетих година XX века кренуло је интензивно да се ради на формирању Ботаничке баште, а локалитети су мењани, објаснила је професорка Игић. Штета је што се није много одмакло од саме идеје, јер би таква научно-истраживачка, наставна и културно-просветна установа била на понос граду, оценила је професорка Игић.


Ипак, 2010. године учињен је помак. Донет је План детаљне регулације Петроварадинске тврђаве где је утврђен и локалитет (око 4,2 хектара) уз северноисточне бедеме утврђења. Сматрамо да би то било идеално место за ову намену. Низ фактора погодује таквом позиционирању баште. На првом месту, простор је инфраструктурно опремљен путевима, водом, канализацијом и свиме што је потребно да се уопште крене са изградњом. Ту већ постоји парк, сређен 2011. године који би могао да буде Арборетум са великим, лепим дрвећем и може се сматрати зачетком Ботаничке баште. Биолози са Природно-математичког факултета у Новом Саду имају идеје и радо би учествовали у сређивању простора.


Желимо да истакнемо да је идеја одјекнула и међу грађанством које разуме потребу за што више зеленила на територији града и могли би да допринесу формирању баште поклањањем биљака. Тако је, уосталом, некада и било. Људи су путовали бродовима у различите делове света и доносили тропске биљке за стакленике и правили колекције. Неке биљке коришћене су у медицинске сврхе. Осим тога, Градић се обнавља, фасаде добијају лепши изглед. Била би то једна амбијентална целина, атрактивна и за домаће и за стране посетиоце. Сам центар града је сасвим близу. Да се сваке године, уназад протекле деценије, само пола хектара сређивало данас бисмо имали Ботаничку башту. Не би се причало само о сечењу дрвећа, већ о значајном помаку и подизању свести о важности учувања животне средине код Новосађана.


Зато новосадски ДСС апелује на градску власт да крене са реализацијом Ботаничке баште као заштићене зелене површине од које ће сви имати користи, јер она може знатно да унапреди квалитет живота у нашој урбаној средини. Да би се потомству оставила очувана животна средина, очување природног богатства и разноврсности живог света наше земље мора да буде задатак сваке власти.