Јовановић (ДСС): Неки данас бране Косово као да су Милош Обилић, а некад су говорили да је то готова ствар

Милош Јовановић
17. мaj 2021.
Јовановић (ДСС): Неки данас бране Косово као да су Милош Обилић, а некад су говорили да је то готова ствар

Председник Демократске странке Србије (ДСС) Милош Јовановић изјавио је данас да ће на првом следећем састанку радне групе о изборним условима предложити да се крене од побољшања медијских услова јер, како каже, са тим може да се крене одмах и ти услови могу брзо да се поправе

- Имамо с друге стране техничке услове, који се односе на прикупљање потписа, на записнике са бирачких места, односно да не буде крађе. За те техничке ствари имамо времена до избора да променимо - рекао је Јовановић у интервјуу Тањугу.

Радну групу је, иначе, пре некоклико дана формирао председник парламента Ивица Дачић, после првог састанка у о изборним условима без посредовања странаца, на којем су учествовали представници опозиције, али и председник Србије Александар Вучић.

Јовановић је навео да је на том састанку атмосфера била врло коректна, али указује и да би се грађани зачудили колико су неки политичари који се, каже, везују за појам "радикалне и гласне опозиције"”били "питоми и мирни", али није желео да прецизира о коме је реч.

Каже да се некада много добро играју улоге и да је на грађанима да то препознају, а истиче и да је због тога мало актера на политичкој сцени са којима би он могао да разговара, а да зна да су искрени.

"Неки данас бране КиМ као да су Милош Обилић"

За разлику од њих, истиче, да ни он, ни његови саборци нису имали обрте од 180 степени.

- Занимљиво је када чујем неке људе да данас бране КиМ као да су Милош Обилић, а пре две три године су говорили да је то готова ствар и да треба признати сецесију. Чудно ми је и када се неки негативно изражавају о ЕУ, а до јуче су били спремни да разговарају са посредницима. Ја то узимам у обзир. Доследност у политици је важна ствар - рекао је он.

О уједињењу Шапића и СНС

Упитан да ли је могуће неко ново прегруписавање, имајући у виду промене на политичкој сцени, између осталог, постигнут је договор између Александра Шапића и СНС, као и да прокоментарише изјаву Бошка Обрадовића да Вучића може да победи једино партиота, Јовановић одговара:

- Шапић не прави коалицију ни са ким него постаје члан СНС што је у крајњем случају легитимно, уопште не желим то да коментаришем, иначе немам обичај да коментаришем то што раде друге политичке организације, па ни колективно учлањење, јер то треба назвати правим именом, чланова СПАС-а у Српску напредну странку - рекао је Јовановић.

"Кловновски резултати"

Што се тиче Обрадовића, каже да политику очигледно не гледа на исти начин, и да оне не размишља о победи Вучића већ у победу политике у коју верује.

- Коментаришући методе борбе на политичкој сцени Србије и да ли ризикује да се умеренијим приступом мање види у јавности, Јовановић каже може да стави и "кловновски нос", али да то не треба да раде људи који се баве јавним послом, јер су на крају и резултати такви – кловновски.

- Ми у епохи имамо Бака прасета. Као феномен је занимјиво да су они су звезде, да зарађују огроман новац и схватате у каквом декадентном свету живите. Могу ја да правим лудорије, бићу видљивији, али политика је озбиљна ствар, а у Србији још озбиљнија. Не мислим да све треба да претворимо у циркус - истиче Јовановић.

О случају "Палма"

Напомиње и да у политичкој борби не треба помињати породице, а што се тиче оптужби на рачун Драгана Марковића Палме сматра да је то озбиљна оптужба, коју, како каже, правосудни органи треба да решавају.

"Спремам се за кандидатуру"

Јовановић подсећа да озбиљно размишља о председничкој кандидатури, верујући да је то добра прилика да покаже примером шта значи имати визију за Србију.

Биће, каже, то заједничка одлука ДСС и ПОКС-а, а и да буде донета најесен неће бити проблем. У трку ће ући са идејом да оствари најбољи резултат.

- Немам проблем да понесем ту одговорност, тако да се спремам - поручује Јовановић.