НАДА ће оборити Закон о родној равноправности на Уставном суду

НАДА
28. мaj 2021.
НАДА ће оборити Закон о родној равноправности на Уставном суду

Коалиција Национално – демократска алтернатива (НАДА) коју чини Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС), Демократска странка Србије (ДСС) и 19 покрета, странака, удружења и група грађана покренуће званичну иницијативу за оцену уставности скандалозног Закона о родној равноправности који је донесен упркос противљењу стручне и академске јавности у Србији.

Овај закон крши Устав Србије, тиме што уводи категорију „род“, али и зато што ограничава слободу говора, критичке речи и мишљења. Он практично забрањује промовисање традиционалне породице и односа жена и мушкараца и њиме се даје основа за још скандалознији закон о истополним заједницама. Да је Закон о родној равноправности неуставан, одлучио је пре три године Савет за законодавство Владе Србије. Данас је тај савет, у истом саставу, променио став што јасно показује да је ова одлука политичка, а не правна.

Закон о родној равноправности се заснива на забранама, казнама, репресији и претња је за целокупно српско друштво. Наша коалиција поздравља најаве да ће своје захтеве за оцену уставности поднети и Одбор за језичка питања САНУ и бројне друге организације. Верујемо да ће Уставни суд прихватити нашу иницијативу, поступити у оквиру својих овлашћења и обуставити примену спорног Закона.