ИСПИТАТИ КОРУПТИВНЕ РАДЊЕ ПОЈЕДИНАЦА ИЗ БИВШЕ И САДАШЊЕ ВЛАСТИ

НАДА
06. јун 2021.
ИСПИТАТИ КОРУПТИВНЕ РАДЊЕ  ПОЈЕДИНАЦА ИЗ  БИВШЕ И САДАШЊЕ ВЛАСТИ

Београдски градски одбори Демократске странке Србије и Покрета обнове Краљевине Србије који чине Национално- демократску алтернативу (НАДА) позивају надлежне органе да испитају могуће коруптивне радње појединаца из бивше и садашње власти који су дозволили да аустријска компанија Дурст прибави имовинску корист која ће се  мерити милионима евра, а све на рачун грађана Београда, пре свега блока 37 на Новом Београду.

Наиме аустријска компанија Дурст је 2008. Године закупила простор у блоку 37, предвиђен за изградњу гараже од 536 места, на 99 година за 290.343.360 динара. Гаражa није  изграђена у предвиђеном законском року од три године. Нико од представника бивше власти тада није реаговао на то а након неколико године постаје јасно и због чега.  У октобру 2015. Године, у току мандата актуелне власти, урађен је нови урбанистички пројекат и измењен је план детаљне регулације и уместо гараже дозвољена градња пословног објекта спратности П 7 Пс укупне надземне површине од 20252 m², са два подземна нивоа гараже са само 230 паркинг места. На овај начин ће грађани блока 37, тик испред својих прозора добити зграду од најмање седам спратова, додатно ће се повећати ионако велики проблем са паркирањем у блоку,  док ће грађани Београда бити оштећени за милионске износе јер би закуп земљишта на којем би била могућа градња оваквог објекта а не гараже, износио много више од поменутих 290 милиона динара.  Иако се ово дешава на општини Нови Београд, нико од представника Општине није уложио никакву жалбу, примедбу, нити је био на јавном увиду у измењени Урбанистички пројекат за овај пословни комплекс. 

НАДА сматра да надлежни органи морају показати искреност у борби против криминала и корупције, коју су започели хапшењем председника Општине Палилула, и да је њихова обавеза да хитно испитају овај случај и да појединце из бивше и садашње власти одговорне за ову аферу, казне на одговарајући законски начин.