Поштовани господине Весићу

Милан Бојовић, председник ОО ДСС Нови Београд и некадашњи одборник у Скупштини града Београда.
07. јун 2021.
Поштовани господине Весићу

Поштовани господине Весићу,

Како наводи из Вашег коментара, само делимично одговарају истини, осећам потребу да Вам одговорим и заинтересованим грађанима укажем и на чињенице које сте у Вашем коментару прећутали.

Истина је да је у фебруару 2008. године, Дирекција за градско грађевинско земљиште организовала јавно надметање за локацију у Блоку 37, на којем је предузеће „Durst Development“ дато земљиште у закуп на период од 99 година, за изградњу гараже са 536 гаражних места.

Тада је Ваш бивши страначки колега, а тада главни градски урбаниста Ђорђе Бобић, изјавио да Град поздравља све приватне иницијативе које за циљ имају израдњу нових паркинг места, јер је очигледно да Београду недостају паркиралишта. (чланак објављен у листу Данас на адреси https://www.danas.rs/beograd/priprema-se-29-lokacija/ ). Вест о изградњи преко потребних гаражних места у Блоку 37 поделила је и општинска власт, такође Ваше бивше страначке колеге, на свом порталу, а то можете видети на адреси http://back.novibeograd.rs/u-bloku-37-gradice-se-garaza-sa-536-mesta?lang=l

Након штп 7 година није урађено ништа по питању изградње паркинга, у контакту са станарима из околних зграда, са колегама из ДСС Нови Београд, долазимо до података да је у децембру 2015. године, дакле, када сте Ви били Начелник Градске управе, предузећу „Durst Development“ одобрен Урбанистички пројекат. Овај Урбанистички пројекат био је на Јавној презентацији, организованој од стране Секретаријата за урбанизам и грађевинске послове у октобру 2015. године. Чудно је да Ви, као тадашњи Начелник Градске управе не знате ништа о томе, или то у овом Вашем коментару нисте навели. Текст позива на Јавну презентацију можете видети на следећоем линку http://prntscr.com/14i98pp

Верујем да боље од мене знате како функционише измена урбанистичких планова, односно да на локацијама где не постоји Детаљни урбанистички план, инвеститор може да предложи урбанистички пројекат и усвајањем тог пројекта мења се План детањне регулације. Интересантно је да нико од представника тадашње општинске власти у Новом Београду није реаговао и одазвао се на Јавну презентацију овог урбанистичког пројекта.

У јануару 2016. године, ДСС Нови Београд је организовала састанке са председницима скупштина станара зграде која се налази поред плаца где је предвиђена изградња комплекса од 21.000 квадратних метара. На састанку им је предочена документација до које смо дошли, и оргнаизовано је прикупљање потписа да се изградња обустави. Потписи и петиција, достављени су у писарницу Градске управе, чији сте начелник тада били. Илустрације ради, на следећем линку можете видети и летак који је убациван у сандучиће суграђана из Блока 37 – http://prntscr.com/14iatqi

Предсендик Општине Нови Београд, а ваш и бивши и садашњи страначки колега, Александар Шапић, лично ми је замерио што сам изнео критике на рачун општинске власти у овом случају, на друштвеној мрежи Твитер. Реакцију Градске власти, чији сте тада, као и сада, били део, нисмо добили.

На крају, могуће да од стране Ваших сарадника нисте обавештени, па ћу дати себи слободу да Вас упутим да погледате Грађевинску дозволу Инт. Бр. IX-20 број 351-53/2017 од 29.03.2017, године, којом се одобрава инвеститору „Durst Development“ изградња пословног објекта спратности 2По П 7 Пс укупне бруто површине 28.661,79 м2. У објкету је предвиђено 256 паркинг места.

Дакле, уместо да грађани Блока 37 добију 536 паркинг места, добиће 280 паркинг места мање, и зграду од 8 спратова (7 Пс) пословног простора.

Такође, у грађевинској дозволи наведено је да она престаје да важи уколико се не отпочне са грађењем објекта, односно извоођењем радова, у року од две године од дана правоснажности решења којим је издата грађевинска дозвола. Тај рок је истекао 2019. године, уколико нису отпочети радови. Уколико су отпочети и пријављени радови, онда је опет спорна Ваша садашња реакција, те Вас, у име грађана Блока 37, молим да одговорите да ли је инвеститор пријавио радове у року од две године од дана правоснађности решења којим је издата грађевинска дозвола?

Исто тако, грађевинска дозвола престаје да важи уколико се у року од пет година од данаправоснажности решења о грађевинској дозволи не изда употребна дозвола. Већ сада је јасно да инвеститор не може оволики објекат завршити до средине 2022. године, па Вас молим да одговорите шта ће Град предузети када инвеститор пробије рок дефинисан грађевинском дозволом?

За заинтересоване грађане, важно је да знају и чињеницу да је грађевинску дозволу потписао Милош Вуловић, в.д. заменика начелника градске управе (односно в.д. заменик Горана Весића), па се, господине Весићу плашим или да Ви кријете нешто од грађана или да Ваши најближи сарадници крију нешто од Вас.

Углавном, овим обраћањем хтео сам да укажем на чињеницу да су интереси бившег и садашег режима заправо континуитет рада претходног режима, који су настављени под окриљем актуелног режима, а који спроводе људи који су пресвукли своје некадашње страначке униформе, односно да Ваш обрачун са Драганом Ђиласом нема за циљ борбу против корупције већ је то наставак борбе сукобљених фракција некадашњих чланова Демократске странке.

Милан Бојовић, председник ОО ДСС Нови Београд и некадашњи одборник у Скупштини града Београда.