Београд је прогутао Србију – децентрализација под хитно!

НАДА
07. јул 2021.
Београд је прогутао Србију – децентрализација под хитно!

Према најновијим подацима, чак 40 одсто укупног бруто друштвеног производа Србије долази из Београда. Коалиција НАДА (ПОКС, ДСС и 19 удружења грађана) упозорава да ће све већа централизација наше државе имати немерљиве последице по будућност Србије, али и Београда, ако се ово не промени. 


"Србија не може да очекује економски развој и напредак, ако се осим Београда не развијају и друге области. У време краљевине 1910. године, у Београду је живело 3 одсто становништва Србије, а данас је то 30 одсто. Нити Београд може овако нормално да функционише, нити остатак Србије. Пољопривреда је некада чинила 50 одсто бруто друштвеног производа, а данас је та привредна грана, која би требало да буде носилац наше економије, на издисају. Докле год се буде повећавао број становника престонице, а села и мањи градови нам буду изумирали, неће бити будућности за Србију" – истакао је председник ПОКС Жика Гојковић.


"Oсновa економског програма наше коалиције је децентрализацијa, спуштање реалне власти на локални ниво, градова и општина. Неопходно је да сви делови наше земље буду приближно једнако развијени. На тај начин ће задржати становништво, не само од одласка у иностранство, него и од промене средине унутар граница Србије и масовних миграција у градове, пре свега у Београд и Нови Сад, који су протеклих деценија пренасељени" – поручио је председник ДСС др Милош Јовановић.


Коалицију Надионално – демократска алтернатива (НАДА) чине Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС), Демократска странка Србије (ДСС) и 19 покрета, странака, удружења и група грађана.