Високи представник Валентин Ицко, законом забрањује истину, jeр геноцида у Сребреници није било

NADA
24. јул 2021.
Високи представник Валентин Ицко, законом забрањује истину, jeр геноцида у Сребреници није било

Коалиција НАДА (ПОКС-ДСС и 19 Удружења грађана) најоштрије протестује поводом контроверзног закона о забрани негирања непостојећег геноцида, који на силу намеће високи представник за Босну и Херцеговинину Валентин Ицко.

-Истина је јасна - у Сребреници није било геноцида. У научном раду Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у Сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године, то је и потврђено. Једини народ који је на овим просторима истинска жртва геноцида је српски народ. И нема тог закона који ће ме спречити да о томе говорим и као правник и као политичар, али изнад свега, као Србин, рекао је председник ДСС др Милош Јовановић. 

Његов коалициони партнер, председник ПОКС, Жика Гојковић сматра да, поводом оваквог понашања високог представника Ицка, треба да реагује наше Министарство спољних послова. 

-Обзиром да је Србија, посредовала да се постигне мир у Босни и Херцеговини 1995. године и једна је од потписница Дејтонског споразума, на овакво понашање Ицка, наша држава треба и званично да реагује.

Гојковић је подсетио и да је шведски професор Универзитета Упсала, Шел Мангусон раније научно доказао да бошњачком народу није претило уништење током ратова деведесетих, односно да није било геноцида у Сребреници. Као и да је својим  пресудама Хашки трибунал допринео обезвређивању Холокауста и других стварних геноцида.

Коалицију Национално демократска алтернатива (НАДА) чине Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС), Демократска странка Србије (ДСС) и 19 покрета, удружења и група грађана.