Странке у Србији да потпишу декларацију подршке РС

НАДА
27. јул 2021.
Странке у Србији да потпишу декларацију подршке РС

Коалиција НАДА (ПОКС, ДСС и 19 удружења грађана) подржава одлуке српских политичких странака Републике Српске којим су исказали одлучно одбацивање акта високог представника Инцка и започели борбу за очувању пуног капацитета унутрашњег суверенитета Републике Српске. НАДА позива све политичке странке у Србији да потпишу заједничку декларацију подршке Републици Српској и тако се укључе у борбу за заштиту српског народа од оних који га изнова називају геноцидним и покушавају да нађу алиби за укидање српског ентитета у БиХ.

- У Сребреници није почињен злочин геноцида и недопустиво је да се српском народу натура кривица за нешто што се није догодило. Креатори западне политике одлуком Инцка иду и корак даље - кажњавајући затвором право да се оспорава пропагандна лаж о геноциду. Скандалозни акт који је наметнуо одлазећи Високи представник Валентин Инцко саставни је део синхронизованог и појачаног притиска дела западних сила на Републику Српску и Србију да се прихвати унитаризација БиХ и призна сецесија Косова и уверења да се то може постићи дестабилизацилом БиХ и Србије, поручио је председник ДСС др Милош Јовановић.

- Претња затвором за јавно изговорену чињеницу, да злочина у Сребреници јесте било, али не и геноцида, подсећа на време Аустроугарске анексије Босне, када су Срби масовно затварани због јавно изреченог мишљења.  Подсећа нас и на злогласни закон о „Вербалном деликту", односно члан 133. Казненог закона СФРЈ, према којем се било какав говор који се косио са ставовима комунистичког режима кажњавао затвором од једне до десет година. Данас су нам јединство и саборност потребнији више него икада и зато позивамо странке у Србији да упркос свим политичким разликама, пруже подршку Републици Српској - истакао је председник ПОКС, Жика Гојковић.