Није добро нити здраво да Србија буде Београд

Блиц; ФОТО: Оливер Бунић
20. септембар 2021.
Није добро нити здраво да Србија буде Београд

"Србији је потребан председник који је родољуб, доследан својим уверењима и који се у политици не окреће како ветар дува, али и председник који је истовремено и истински демократа", сматра Милош Јовановић, лидер ДСС.

Јовановић, који је најавио кандидатуру за председника Србије, у интервјуу за "Блиц" истиче да нема намеру да учествује "у циркусу који се неретко прави од политике данас", али и објашњава зашто сматра да друштвене мреже нису релевантни извори јавног мњења, те шта грађани могу да очекују уколико ДСС дође на власт.

Озваничили сте кандидатуру за председника Србије, први сте који је то урадио, јесте ли чули коментаре да сте претерано фини, а да то код нас не пролази најбоље?

- Не. Читао сам, и то на страницама вашег листа, да сам "добар кандидат, образован, пристојан и без афера", али да то некада није довољно јер у Србији треба више популизма и естрадизације, којој, чињеница је, ја нимало нисам склон. Увек сам мислио да је бављење политиком врло озбиљна и племенита ствар, да државни послови захтевају велику одговорност и признајем да немам намеру да учествујем у циркусу који се неретко прави од политике данас. Мене нећете видети на Фејсбуку или Инстаграму како пратим своју децу за први дан школе нити имам намеру да свима отварам албум са сликама из свог приватног живота како бих показао да сам обичан и нормалан човек. Нећете ме видети ни како се на Твитеру стерилно и бесмислено препирем са људима за које не знам ни ко су, ни шта су, ни шта знају, нити од чега живе – зато Твитер и немам. Још мање ћете ме видети да, као неки политичари, режирам сцене попут доласка градским превозом првог дана ступања на функцију јер су све то недостојне "форе" а ја не волим шминку и никада нисам веровао у политику на "фору". Уосталом, исувише ценим људе и не мислим да су грађани будале да бих их заводио некаквим представама на друштвеним мрежама или било где другде. Другим речима, оно чему покушавам да допринесем нема апсолутно никакве додирне тачке са оним чиме се рецимо "бави" Ким Кардашијан, шта год то било. Изгледам како изгледам, имам биографију коју имам и надасве имам јасна убеђења када је у питању ова држава и овај народ. Мислим да ниво треба подизати а не спуштати и зато сматрам да треба повући јасну и непорозну границу: политика за политику, естрада за естраду.

Често чујемо да нам треба нови Коштуница. Баш због тога што "мирна река брег рони". Је л' то можда и ваша тактика?

- Не ради се о тактици већ о чињеници да је све у животу – изградња куће, изградња странке, изградња политичке позиције па и изградња снажне и уређене Србије – питање времена и ствар процеса. И то је нешто што ми се чини да ми Срби не схватамо увек. Ми смо неретко кроз историју ствари радили на "о-рук". Зато смо чешће били истрајнији и храбрији у ратовима него у миру. То је нека врста наше неспособности за стратешко, хладнокрвно промишљање. А стратешко промишљање, осим памети и процене, изнад свега захтева стрпљење и етапно извршење задатка. Запад је увек био добар у томе. Зато су и владали светом. На нама је да савладамо те ствари.

Зашто би неко вама дао глас, а не Александру Вучићу или Борису Тадићу или Мариники Тепић или Вуку Јеремићу или Бошку Обрадовићу...

- Зато што је Србији потребан председник који је родољуб, доследан својим уверењима и који се у политици не окреће како ветар дува али и председник који је истовремено и истински демократа, који жели и уме да окупља људе око општег интереса а не да их дели, ствара тензије и уноси раздор међу грађане.

Како процењујете своје шансе и шта је ваш циљ?

- Могу да процењујем политичку ситуацију. Могу да се усудим да промишљам и историјске околности у којима се налази српски народ и да размишљам о томе шта нам ваља чинити али се никада нисам бавио процењивањем сопствених шанси. На мени је да се борим и да дам све од себе. То и чиним.

Да ли очекујете да вас на председничким изборима можда подржи нека опција с којом нећете бити на истој листи за парламент, али која нема свог кандидата?

- Нисам размишљао о томе.

Одавно сте се удружили са ПОКС-ом. Имате ли нека истраживања, шта она кажу?

- Нисмо радили истраживања нити су ми она значајна. Много ми је важније што смо успоставили заиста добру људску и братску сарадњу на чему могу само да захвалим ПОКС-у и његовом председнику Жики Гојковићу. Пуно је посла када је Србија у питању а један од најважнијих је и њено идентитетско и историјско утемељење после читавог једног века националног лутања. Данас смо коначно у прилици да једном за свагда раскрстимо са наднационалним а заправо најчешће антинационалним и антисрпским идеологијама којима је било затровано наше национално биће. Што се мене тиче, стварно је било доста југословенштине, доста комунизма, доста и овог јефтиног и незналачког европејства којим се кити део српских елита. Срби смо и не треба да имамо никакав комплекс због тога. Напротив, имамо као ретко ко славну слободарску историју на коју можемо и морамо да будемо поносни. И зато је данас важно искористити ту историјску прилику и коначно утемељити српски народ и његове државе у националној култури, националном писму и националној историји. У том погледу изузетно је значајно и питање краљевине. Наравно, реч је о једној равни која се разликује од акутних, конкретних и видљивијих политичких проблема с којима се суочавамо сви ми као грађани. Свесни смо да је реч о питању које се решава на дуже стазе али ту историјску димензију програма наше коалиције – коалиције НАДА – нико не би требало да багателише јер се ради о промишљању самих темеља нашег народа.

Било је најава и неких ширих коалиција са појединим десничарским организацијама, али ипак нису реализована. Хоћете ли се ширити или је "списак" коначан?

- Не размишљам о списковима.

Како сте задовољни дијалогом о изборним условима?

- Атмосфера је била пристојна и то је, само по себи, већ нешто. Услови ће вероватно бити за коју нијансу бољи али сумњам да ће се ишта епохално десити јер је овде реч о начину владања једног режима који почива на одсуству демократског духа. СНС напросто нема пуно слуха за демократију. Није то нешто што им иде природно, од руке што би се рекло.

Да ли очекујете да овог пута сви изађу на изборе или да поново неко бојкотује?

- Свако ће радити како мисли да је исправно. Ми идемо у бој.

Били сте међу опозиционарима који су се нашли у "Вили Мир" на састанку с делегацијом Републике Српске. То је изазвало доста критика на друштвеним мрежама. Да ли данас мислите да вам је тамо било место? И зашто сте отишли?

- Прво, до друштвених мрежа ми је стало као до лањског снега. Друго, а ово друго је заправо једино важно: тамо се морало бити јер је Република Српска под великим ударом и било је битно показати одређену врсту јединства. И потпуно ми је свеједно да ли је актуелни председник тај догађај искористио за личну промоцију, можда имао неке додатне интересе и рачун да тако нешто организује или није. Не одазвати се том позиву би представљало неодговорно и недржавотворно понашање.

Када бисте дошли на власт, која бисте прва три потеза повукли?

- Прво – променили бисмо изборни систем и омогућили грађанима да гласају за своје представнике по имену и презимену. Само се на тај начин може променити унутрашње функционисање политичких странака, разбити њихова моћ и учинити да партијска књижица не буде више најважнији документ у земљи. Тако се решавају проблеми корупције, партијског запошљавања, уцена, притисака и неправде који неминовно проистичу из пошасти зване партијска држава.

Друго – изменили бисмо Закон о пореклу имовине тако да се односи само на јавне функционере и њихове породице од 1990. године и коначно бисмо темељно испитали порекло њихове имовине. Ово питање је питање елементарне правде.

Треће – започели бисмо процес темељне реорганизације територијалног уређења Србије јер није добро нити здраво да сва Србија буде Београд. Локалним самоуправама свакако треба дати веће надлежности и децентрализовати државу, водећи наравно при томе рачуна о државном јединству. Такво увођење реда и искорењивање партитократије и корупције би само по себи имало позитивне последице на економију земље, њен привредни раст, буџет и БДП. Поред тога, има још пуно ствари које ваља учинити. Формирање високе школе државне управе како бисмо коначно почели да стварамо српску елиту и неопходан кадар за државну управу је од стратешког значаја. Наставак јачања војске кроз враћање обавезног служења војног рока али и доношење Закона о војној неутралности су такође мере које ћемо спровести. Потребно је повећати и буџет за културу и дефинисати амбициозну политику у тој области са акцентом на националном стваралаштву и његовој промоцији као и на заштити националне културне баштине.

Независно, међутим, од разних конкретних мера, битно је учинити још нешто – вратити нормалност и пристојност у јавни дискурс, толеранцију приликом опхођења једних према другима, радити на националном помирењу и враћању вере грађана у општи интерес и јавно добро.

Јесте ли за Дан заставе поставили своју на прозор?

- Нисам јер сам ових дана непрестано био на путу. Али много пре него што је СНС дошла на власт сам, са тадашњим удружењем грађана чији сам био члан, покренуо акцију "један прозор – једна застава" где смо управо делили српске тробојке како би је грађани стављали на прозоре. Српска тробојка је увек леп призор!