Предложени буџет не заслужује подршку

НАДА
10. новембар 2021.
Предложени буџет не заслужује подршку

Српска коалиција НАДА коју чини ПОКС, ДСС и 25 удружења грађана сматра да предложени буџет за наредну годину коју је предложила Влада Србије не заслужује подршку.

Предложени буџет представља континуитет економске политике засноване на релативно стабилном буџету, великом задуживању и неоправданим, прекомерним буџетским подстицајима за стране инвестиције, а премалим за домаће привреднике и на њихову штету.

 

Премала су издвајања за просвету, као и за пољопривреду, која у тим условима и даље не може бити конкурентна на светском тржишту.

 

Предложени буџет и пратећи закони не предвиђају ни једну меру како би се привреда и грађани лакше изборили за високом инфлацијом која ће до краја године износити 7% и наставити тренд раста у наредној години. Талас поскупљења хране уз нови талас поскупљења енергената биће додатни удар на стандард грађана и пословање привреде а да Влада Србије предлогом буџета није предузела никакве мере да заштити стандард грађана. Због тога Српска коалиција НАДА предлаже да држава укине акцизе на струју и смањи акцизе на гориво које су сада међу највишим у Европи.

 

Предложени Закон о буџетском систему предвиђа раст зарада од 7 и 8%. Српска коалиција НАДА сматра да је потребно повећати плате и просвети, култури, науци за 8%, а не за 7% како је предвиђено. Наш други предлог је да се плате здравственим радницима повећају за 15%, уместо предвиђених 8%, имајући у виду колико су оптерећени током пандемије короне.

Лоше је што су предлогом буџета смањена трансферна средстава за локалне самоуправе са 36,5 милијарди на 33,3 уз истовремено смањивање програма Мининистарства привреде за регионални развој са 4,1 милијарди динара на 1,1 милијарди. Ово је показатељ јасне интенције Владе Србије за даљом централизацијом државе која ће имати за последицу додатну пренасељеност Београда и расељавање становништва највише са истока и југа земље.

 

Не разумемо ни смањивање издвајања у оквиру Канцеларије за Косово и Метохију, за заштиту култутне баштине са 434 милиона на 304 милиона динара. Сматрамо да се у тој области уштеде не смету правити, а са друге стране издвајати абнормална средства за изградњу Националног стадиона од чак 49,5 милијарди динара у три године.

 

Српска коалиција НАДА поздравља издвајање 9,6 милијарди динара за надокнаду у процесу реституције за одузету имовину, као и издвајање средстава за метро (5,2 милијарде динара), али је јако лоше што предложена траса метроа не решава саобраћајне проблеме Београда и што је усвојена противно мишљењу струке и највећег броја Београђана.