Јовановић: Устав Србије не треба мењати!

НАДА
17. новембар 2021.
Јовановић: Устав Србије не треба мењати!

Председнички кандидат испред коалиције Национално-демократска алтернатива (НАДА) Милош Јовановић изјавио је данас да се та коалиција противи променама Закона о референдуму и најављеним променама Устава Србије и оценио да "највиши правни акт не треба олако мењати".

„Не треба навикавати људе на те промене, нарочито у ситуацији у којој се налази Србија. А наша ситуација је да смо се као држава суочили са једном озбиљном сецесионистичком кризом“, казао је Јовановић новинарима у просторијама коалиције у Београду.

Јовановић, који је и председник Демократске странке Србије (ДСС), истакао је да је Устав прва брана територијалној целовитости и оценио да треба учинити све да он буде „чврст, јак и да не треба навикавати никога на неке олаке промене“.

Проблем који коалиција НАДА такодје види, према Јовановићевим речима, је и тај што је та промена наметнута од стране Европске уније.

„Све што урадимо у овој Србији и све што будемо бољи, то ће бити плод нашег рада и нашег труда. И не може ништа да се уради споља и да ми постанемо преко ноћи бољи“, оценио је Јовановић.

Председник Покрета обнове Краљевине Србије (ПОКС) Жика Гојковић, који ће бити носилац посланичке листе те коалиције, оценио је да је предлог Закона о референдуму „набачен у тишини“.

„Кључно питање које ми постављамо – зашто сада? Зашто у овом парламенту, када знамо да ће избори бити 3. априла? Зашто не са новом већином, која ће имати већи легитимитет, него га доносимо сада у Скупштини када нема ниједног посланика који представља опозицију, нити једне озбиљне политичке организације која може да да своју политичку оцену“, казао је Гојковић.

Он је оценио да се Устав у Србији „пише обичном оловком“, јер се мења на сваких пар година и оценио да је у озбиљним земљама Устав „свето писмо“.

Истакао је да коалиција НАДА јесте за промене у области правосудја и оценио да је она „јако важна“.

„Мислим да због оваквог функционисања правне државе, неки министри у влади су одавно требали да поднесу оставке. Ја позивам председницу владе (Ану Брнабић) и председника Скупштине (Ивицу Дачића) да још једном размисле о томе да ли је неопходно овако брзо и на овакав начин донети промену Устава јер ћемо доћи у ситуацију можда, да ћемо га после неколико година морати поново мењати“, рекао је Гојковић.